Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenskiy către NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Lumea la zi

Zelenskiy către NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Rusia şi ucraina, sursa foto playtech
sursa foto arhiva companiei

Președintele Volodymyr Zelenskiy le-a spus vineri membrilor NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare aeriană Patriot sau alte sisteme de apărare aeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești, îndemnându-i să își intensifice asistența militară pentru Kiev.

Într-un discurs emoționant prin legătură video la Consiliul NATO-Ucraina, liderul ucrainean a descris nivelul actual al ajutorului extern ca fiind „foarte limitat” și a declarat că Israelul nu a fost lăsat să se descurce singur în timpul atacului aerian masiv al Iranului de sâmbătă.

„(Președintele rus Vladimir) Putin trebuie să fie adus cu picioarele pe pământ, iar cerul nostru trebuie să redevină sigur… Și aceasta depinde în totalitate de alegerea dumneavoastră… (alegerea) dacă suntem într-adevăr aliați”, a spus Zelenskiy în discursul său.

Ucraina a fost atacată de aproape 1.200 de rachete rusești

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat bombardamentele cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii energetice și a orașelor ucrainene, sporind presiunea asupra Kievului în timp ce forțele Moscovei, mai numeroase și mai bine echipate, avansează încet pe câmpul de luptă din estul țării.

Numai în acest an, a declarat Zelenskiy, Ucraina a fost atacată de aproape 1.200 de rachete rusești, peste 1.500 de drone și 8.500 de bombe ghidate, pe fondul încetinirii asistenței militare occidentale, scrie Reuters.

„Îi spunem acest lucru în mod direct – pentru a ne apăra, avem nevoie de încă șapte ‘Patriots’ sau sisteme de apărare aeriană similare, și este un număr minim. Acestea pot salva multe vieți și pot schimba cu adevărat situația”, a spus el.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, după întâlnirea dintre miniștrii aliați ai apărării și Zelenskiy, că aliații au convenit să furnizeze Kievului sisteme suplimentare de apărare aeriană.