Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski s-a dus pe Insula Șerpilor! Liderul de la Kiev își continuă campania de imagine
Lumea la zi

Zelenski s-a dus pe Insula Șerpilor! Liderul de la Kiev își continuă campania de imagine

Zelenski Insula Serpilor,
Sursa foto: Antena 3 CNN

Abia întors dintr-un nou turneu în mai multe țări, președintele Volodimir Zelenski a mers pe Insula Șerpilor, unde a înregistrat un mesaj video cu ocazia comemorării a 500 de zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

La întoarcerea în țară după încheierea vizitei din Turcia, liderul de la Kiev a precizat că a discutat cu omologul său turc mai multe aspecte cheie pentru securitatea Ucrainei, precum și despre reconstrucția țării.

Președintele turc Recep Erdogan a declarat că Ucraina merită să devină membră a NATO. Zelenski a afirmat că este „fericit să audă” că Turcia susține candidatura Ucrainei la aderare. Iar oficialii ruși au precizat că urmăresc îndeaproape tratativele turco-ucrainene.

Zelenski vrea mai mult

Volodimir Zelenski și-a petrecut săptămâna trecută vizitând mai multe țări membre NATO, curtând sprijinul acestora înainte de summit-ul alianței de săptămâna viitoare din Lituania, unde se așteaptă ca membrii să reafirme că Ucraina va adera în cele din urmă.

Aflat în vizită în Republica Cehă în această săptămână, președintele ucrainean a declarat că are nevoie de „un semnal clar că Ucraina va fi în alianță. Nu că ușa este deschisă pentru noi, ceea ce nu este suficient, ci că Ucraina va fi în ea”.

NATO are o politică a ușilor deschise, ceea ce înseamnă că orice țară poate fi invitată să se alăture dacă își exprimă interesul, atât timp cât este capabilă și dorește să respecte principiile tratatului fondator al alianței. Cu toate acestea, în conformitate cu normele de aderare, orice stat membru se poate opune prin veto aderării unei noi țări.

Unii aliați, în special cei din Europa de Est care se află mai aproape de Ucraina și de Rusia, au pledat pentru o cale mai concretă de aderare a Kievului la alianța defensivă odată ce războiul se va încheia.

Alți oficiali au susținut că o accelerare a aderării Ucrainei la NATO ar putea fi prea provocatoare și că ar putea reprezenta un pariu extrem de riscant pentru alianță, chiar dacă se va pune capăt luptelor, în special dacă Rusia continuă să revendice teritoriul ucrainean.

Erdogan își joacă rolul de mediator

De când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, Erdogan a apărut ca un factor cheie de putere, jucând un rol de echilibru între cele două părți.

Președintele turc a ajutat la intermedierea acordului privind cerealele din Marea Neagră, care a deblocat milioane de tone de grâu prinse în invazia Rusiei în Ucraina, evitând o criză globală a foamei. Acordul urmează să expire în zece zile, iar Erdogan și-a manifestat sâmbătă sprijinul pentru prelungirea acestuia, adăugând că președintele rus Vladimir Putin va vizita Turcia luna viitoare.

„În special în ceea ce privește schimburile de prizonieri, am ascultat Ucraina. De asemenea, ascultăm și Rusia. Am vorbit cu Putin. Luna viitoare vom putea vorbi din nou despre asta, când Putin va avea o vizită în Turcia. Până atunci vom vorbi despre asta la telefon. Schimburile de prizonieri sunt, de asemenea, prioritare pe agenda noastră. Sperăm că va exista o soluție și în această problemă”, a precizat Erdogan.

În conferința de presă susținută alături de președintele turc, Zelenski a declarat că Marea Neagră ar trebui să fie o zonă de siguranță și nu de „așa-zise conflicte înghețate”.

„Este foarte important să începem să lucrăm cu partenerii noștri pentru a ne asigura că existența coridorului de cereale și, prin urmare, viețile altor oameni, așa cum a spus și președinte Erdogan, de pe alte continente, nu depind de starea de spirit în care se trezește președintele Federației Ruse”, a declarat Zelenski sâmbătă.

Rușii monitorizează tratativele

Declarațiile survin la scurt timp după ce Kremlinul a anunțat că va urmări îndeaproape discuțiile dintre Ucraina și Turcia.

„Bineînțeles, vom urmări foarte atent rezultatele acestor negocieri. Ne menținem relațiile constructive, de parteneriat cu Ankara și prețuim aceste relații și simțim reciprocitate din partea Turciei. Va fi interesant pentru noi să știm ce se va discuta între Erdogan și Zelensky. Este important”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

Peskov a continuat prin a-l felicita pe Erdogan pentru că acționează ca un intermediar între Moscova și Kiev, spunând că Putin și președintele turc comunică în mod regulat.