Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski confirmă data summitului de pace din Elveția! Rusia nu este invitată
Lumea la zi

Zelenski confirmă data summitului de pace din Elveția! Rusia nu este invitată

Zelenski a cerut liderilor europeni să negocieze aderarea la UE
sursa foto arhiva companiei

Summitul de pace al Ucrainei din Elveția va avea loc pe 15-16 iunie, pe baza unui acord între Kiev și Berna, a declarat președintele Volodymyr Zelenski pe 2 mai.

Agenția de știri elvețiană Swissinfo a relatat despre această dată încă din 10 aprilie. Reuniunea va avea loc în stațiunea Burgenstock, deasupra lacului Lucerna, în centrul Elveției, iar 160 de delegații naționale vor fi invitate la discuții.

Rusia, agresorul în războiul actual, nu va fi invitată „în această etapă” a discuțiilor, a precizat guvernul elvețian.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a justificat decizia de a nu invita Rusia într-un comentariu pentru revista Foreign Policy, spunând: „Abordarea noastră vine din realitate și din experiența pe care (am) dobândit-o… Între 2014 și 2022, am avut aproape 200 de runde de discuții cu Rusia în diferite formate, cu mediatori și bilateral”.

„Dar nimic nu a funcționat. S-a ajuns la invazia pe scară largă (din 2022)”, a subliniat el. Elveția a declarat că Moscova ar trebui să fie implicată în proces „mai devreme sau mai târziu”.

„Un proces de pace fără Rusia nu este posibil”, au declarat autoritățile elvețiene. Rusia a comentat că nu va participa chiar dacă va fi invitată.

Zelensky a declarat că summitul va servi drept platformă de dialog pentru „a obține o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă pentru Ucraina, în conformitate cu Carta ONU și cu normele dreptului internațional”.

Principiile fondatoare ale evenimentului au fost elaborate în cadrul unei serii de întâlniri internaționale și s-au axat pe formula de pace în 10 puncte a Ucrainei. Formula prevede retragerea tuturor trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, eliberarea tuturor prizonierilor de război și deportaților, prevenirea ecocidului în Ucraina și pedepsirea celor responsabili de crime de război.