Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski cere ajutorul liderilor nordici. Vizită surpriză în Norvegia
Lumea la zi

Zelenski cere ajutorul liderilor nordici. Vizită surpriză în Norvegia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Sursa foto: arhiva companiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri, 13 decembrie, în Norvegia, într-o vizită surpriză. Scopul este de a discuta cu premierul norvegian Jonas Gahr Stoere și cu alți lideri nordici despre un sprijin mai mare pentru Kiev în războiul său cu Rusia.

Ajuns în Norvegia imediat după întâlnirile cu președintele american Joe Biden și cu legislatorii americani la Washington, Zelenski a declarat că prioritatea sa esențială este consolidarea apărării aeriene ucrainene.

„Astăzi am vorbit și vom vorbi despre astfel de lucruri specifice care pot salva mii și mii de vieți ucrainene. Precum și despre creșterea presiunii asupra agresorului”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă comună cu Stoere la Oslo.

Rusia a lovit capitala ucraineană Kiev cu rachete balistice, în al doilea atac de acest fel de până acum în această săptămână. Zelenski a declarat că Rusia a vizat infrastructura civilă în atacul din cursul nopții. Stoere a spus că Norvegia va dona 3 miliarde de euro.

„Norvegia va continua să sprijine lupta Ucrainei pentru a se apăra. Oferim un sprijin țintit și pe termen lung pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru libertate și democrație”, a declarat Stoere într-un comunicat, conform reuters.com