Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele palestinian afirmă că războiul din Gaza trebuie să ia sfârșit! „Pentru a ajunge la o înțelegere este nevoie de o conferință”
Lumea la zi

Președintele palestinian afirmă că războiul din Gaza trebuie să ia sfârșit! „Pentru a ajunge la o înțelegere este nevoie de o conferință”

gaza (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut vineri încetarea imediată a războiului din Gaza și organizarea unei conferințe internaționale de pace pentru a găsi o soluție politică durabilă care să ducă la crearea unui stat palestinian.

Într-un interviu acordat Reuters la biroul său din Ramallah, Abbas, în vârstă de 87 de ani, a declarat că conflictul dintre Israel și palestinieni în general a ajuns într-un stadiu alarmant care necesită o conferință internațională și garanții din partea puterilor mondiale.
Pe lângă războiul Israelului cu Hamas în Gaza, el a spus că forțele israeliene și-au intensificat atacurile peste tot în Cisiordania ocupată în ultimul an, coloniștii intensificând violențele împotriva orașelor palestiniene.

El și-a reiterat poziția sa de lungă durată în favoarea negocierii, mai degrabă decât a rezistenței armate, pentru a pune capăt ocupației de lungă durată.

„Eu sunt pentru rezistența pașnică. Sunt pentru negocieri bazate pe o conferință internațională de pace și sub auspicii internaționale care să conducă la o soluție care să fie protejată de puterile mondiale pentru a stabili un stat palestinian suveran în Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est”, a declarat el.

Israelul și-a intensificat loviturile asupra Fâșiei Gaza

Abbas a vorbit în timp ce Israelul și-a intensificat loviturile asupra Fâșiei Gaza. În două luni de război, acesta a ucis peste 17.000 de persoane, a rănit 46.000 de persoane și a forțat strămutarea a aproximativ 1,9 milioane de oameni, peste jumătate dintre aceștia adăpostindu-se acum în zone din centrul Gaza sau în apropierea graniței cu Egiptul.

Un oficial american de rang înalt a declarat că ideea unei conferințe internaționale a fost discutată între diferiți parteneri, dar că propunerea se află încă într-un stadiu foarte preliminar, scrie Reuters.
„Este una dintre multele opțiuni aflate pe masă pe care noi și alții le vom lua în considerare cu o minte deschisă, dar nu s-a luat nicio decizie în acest sens”, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului.

Israelul și-a lansat campania de anihilare a mișcării Hamas, care conduce Gaza, după ce luptătorii Hamas s-au dezlănțuit în orașele israeliene la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând 240 de ostatici, potrivit unui bilanț israelian.

Abbas a declarat că, pe baza unui acord internațional obligatoriu, va revigora Autoritatea Palestiniană slăbită, va pune în aplicare reformele mult așteptate și va organiza alegeri prezidențiale și parlamentare, care au fost suspendate după ce Hamas a câștigat în 2006 și ulterior a împins AP din Gaza.

El a declarat că AP a respectat toate acordurile de pace semnate cu Israelul de la Acordul de la Oslo din 1993 și înțelegerile care au urmat de-a lungul anilor, dar că Israelul nu și-a respectat promisiunile de a pune capăt ocupației.