Infofinanciar > Info > Zeci de mii de români primesc banii direct pe card. Cererile au început să fie depuse din luna martie
Info

Zeci de mii de români primesc banii direct pe card. Cererile au început să fie depuse din luna martie

Bani
Sursă foto: Realitatea

Luna martie a acestui an este extrem de importantă pentru fermierii care încasează subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). De la 1 martie a reînceput campania de depunere a cererii unice pentru acest an. Fermierii și crescătorii de animale care doresc să obțină această subvenție de la stat trebuie să se pregătească de depunerea dosarului.

Beneficiarii vor putea depune cererea de plată, în perioada prestabilită, 1 martie-15 mai, online, fără a se prezenta la sediile APIA. Fermierii beneficiază de procesul de digitalizare a sistemului de stat din domeniul agricol. Tot ce este de făcut se poate realiza simplu și ușor din confortul propriei locuințe. Trebuie accesată aplicația IPA-Online , conform manualului de utilizare, disponibil tot în mediul digital.

Fermierii și crescătorii de animale trebuie să completeze o simplă cerere

Adrian Pintea, Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că lucrează intens în sprijinul fermierilor. Numărul fermierilor care au reușit până la acest moment să finalizeze depunerea cererii unice pentru subvențiile agricole aferente acestui an este de 54.139 de cereri.

„ Au trecut câteva zile din prima lună a primăverii, iar noi, la APIA, am lucrat intens, în sprijinul fermierilor noștri. Sub sloganul care ne definește, PUTERNICI. ÎN ECHIPĂ!, la data de 1 martie am dat startul Campaniei de primire a Cererilor de Plată pentru anul 2023. Până la această dată au fost depuse 54.139 de cereri pentru un număr de 136. 465 de hectare”, a anunțat șeful APIA.
Directorul APIA le-a transmis fermierilor că pot depune acest tip de cerere de plată în perioada 1 martie-15 mai. Cererea se depune prin accesarea aplicației, fără a exista nevoia de a te prezenta fizic în Centrele destinate. Acesta a subliniat lejeritatea și ușurința cu care pot fi depuse cererile.

„ Îi asigur și cu acest prilej de întreg sprijinul colegilor mei de la centrele locale și județene ale APIA, astfel încât această activitate să se desfășoare fără dificultăți”, a mai precizat  Adrian Pintea.

Plata subvențiilor APIA 2022, încă în curs de primire

Deși a început perioada de primire a noilor cereri, anumite subvenții au rămas restante din anul 2022. Există fermieri care încă așteaptă să-și primească banii de la APIA. Agenția de plată lucrează în paralel la derularea și autorizarea plății finale pentru fermieri.

„Suma totală autorizată la plată în perioada 16 octombrie 2022 – 10 martie 2023 se ridică la 2,39 miliarde de euro. A fost un efort susținut din partea colegilor mei, cărora le mulțumesc pentru profesionalism și implicare. Procesul de autorizare continuă, termenul de plată prevăzut de legislația în vigoare fiind 30 iunie 2023”, a declarat Adrian Pintea.

O veste bună există totuși pentru fermieri. Agenția APIA oferă o subvenție de motorină, care a intrat deja în contul multor beneficiari. Din această săptămână, fermierii încasează și subvenția pe motorină utilizată în agricultură, în ultimul trimestru al anului trecut.

„O altă veste bună pentru fermieri este aceea că am efectuat plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2022 (trimestrul IV/2022). Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare este de 141.581.159 lei pentru un număr de 16.465 beneficiari, pentru cantitatea de 86.859.574,448 litri de motorină determinată”, a precizat șeful APIA, conform Agrointel.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.