Info

APIA acordă noi subveții fermierilor români! Vor primi bani crescătorii de ovine, bovine și caprine

capital.ro
FOTO:capital.ro

Ministerul Agriculturii (MADR) într-un raport publicat recent a stabilit cuantumul ajutoarelor pentru crescătorii de oi și capre. Plățile ar urma să fie făcute fermierilor în funcție de numărul de animale eligibile pentru care s-au depus cereri.

Proiectul în cauză a fost lansat în dezbatere publică iar plățile ar urma să fie livrate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în cursul acestui an.

Potrivit proiectului de lege, Ministerul Agriculturii  va efectua plăți pentru crescătorii de ovine și caprine în valoare de 39.064.500 de euro. Agrointeligența AGROINTEL.ro a calculat suma pe care o vor primi fermierii, prin urmare crescătorii de ovine și caprine vor primi 4,75 euro/cap de animal.

Schema de acordare a ajutoarelor pentru fermieri

Plățile aferente ajutoarelor naționale tranzitorii de fac în lei, la cursul de schimb 4,940 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 379/6 din 3 octombrie 2022.

Bugetul total alocat în acest an pentru Ajutoarele Naționale (ANT) Tranzitorii este, ajunge în acest an la 670.270.290 de lei, adică 135. 435.500 de euro. Finanțarea se vor împărți pentru cele trei scheme de ANT, vaci, oi, si lapte, după cum urmează:

a) 91, 675, 276, calculat în euro adică 18.524.000 de euro, pentru schema decuplată de producție, specia bovine în sectorul lapte

b) 385.264.803, aproximativ 77.850.000 de euro se vor acorda pentru schema decuplată de producției, specia, bovine în sectorul carne.

c) 193.330.211 lei sau 39.064.500 de euro, pentru schema cuplată de producție, pentru speciile ovine și caprine.

Ministrul Agriculturii alocă un buget de 135. 435.500 de euro

Trebuie amintit faptul că este vorba doar de calcule estimate, realizate pe baza datelor disponibile în acest moment. Totodată, reamintim că Ministerul Agriculturii va acorda crescătorilor de animale peste 135 de milioane de euro prin Ajutoarele Naționale Tranzitorii pe cap de bovine, ovine și pentru lapte. Sumele alocate fiecărui sector sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre,. După ce acesta va fi votat, plățile vor ajunge la fermieri conform Ajutoarelor Naționale Tranzitorii.

Proiectul a  fost publicat pe 12 ianuarie, în dezbatere publică aferente anului de plată 2022, care se achită de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în 2023.

Adrian Pintea a precizat pentru televiziunea națională faptul că la Ministerul Agriculturii se lucrează în momentul de față la proiectul de act normativ care include plafoanele și sumele alocate pentru fermieri, urmând ca după 15 ianuarie să fie efectuate plățile.

„Există fermieri care nu au prins bani deloc și aceștia care sunt, de exemplu, fermierii care au doar ANT-uri, acele ajutoare naționale tranzitorii și dacă ne referim la zootehnie, pentru că la vegetal probabil că au luat doar partea europeană, dar deja se lucrează în Ministerul Agriculturii. Știm că această subvenție se dă din bugetul anului următor, bugetul a venit la Ministerul Agriculturii, este repartizat pe agenții.

Colegii din Ministerul Agriculturii lucrează la hotărârea de Guvern și eu preconizez că undeva după 15-20 ianuarie vom reuși să facem plățile și pentru ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic”