Info

Anunț de ultimă oră! Sorin Cîmpeanu a dezvăluit cum va arăta Bacalaureatul anul acesta

Sorin Cîmpeanu, Sursă foto: Guvernul României
Sursă foto: Guvernul României

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că elevii din acest an vor susține examenul de bacalaureat așa cum era stabilit până acum.

„Cei care încep școala astăzi vor susține examenul de bacalaureat așa cum a fost anunțat. Singura schimbare este aceea decisă împreună cu partenerii de dialog social, a păstrării programei în forma cunoscută înainte de pandemie pentru ambele examene naționale – evaluare națională și bacalaureat. Deci toți elevii care încep astăzi școala vor susține bacalaureratul în forma cunoscută. Vor putea susține un examen de bacalaureat diferit doar elevii care vor începe școala anul viitor, în septembrie 2023, după planuri-cadru noi, după un curriculum nou, după ce vor fi parcurs patru ani de liceu”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de Mediafax.

Cîmpeanu menționează că aceste „planuri-cadru” trebuie să fie finalizate în acest an calendaristic, „pentru că în spatele fiecărei discipline din planul cadru, în funcție de numărul de ore alocat fiecărei discipline, va trebui să avem un curriculum adecvat și adaptat, centrat cu adevărat pe competențe”. Totodată, ministrul Educației mai spune că după ce viitorul curriculum va fi elaborat, va fi nevoie de noi manuale, care să fie disponibile și în format digital.

Ce schimbări se aduc bacalaureatului în 2023

Elevii care încep în acest an clasa a IX-a, în anul școlar 2023-2024 vor susține în vară un examen de bacalaureat modificat față de cel actual. Astfel, absolvenții de liceu vor susține o probă scrisă ce conține verificarea competențelor generale pe mai multe materii. De asemenea, de la anul vor fi două probe de evaluare a competențelor la limbă străină, o probă de evaluare a competențelor digitale și o probă specifică profilului. Cea din urmă va avea character facultativ și nu va avea pondere în calcularea mediei la Bac.

„Începând de anul viitor o să avem o tranziţie spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată şi anul viitor cu ceea ce s-a predat în clasa a X-a şi eventual în clasa IX-a, dar vom avea deja conţinuturi complete pentru clasele a XI-a şi a XII-a”, a susținut ministrul Educaţiei într-o conferință de presă din iulie 2022.

În aceeași conferință, tot cu privire la Bacalaureat 2023, Sorin Cîmpeanu și-a exprimat dorința de a extinde la nivel național evaluarea digitală, aplicată anul acesta într-un singur județ, Călărași, ca parte a unui program pilot.

Potrivit acestuia, rezultatele unui chestionar de satisfacţie sunt „covârşitoare” în favoarea evaluării digitale, inclusiv din partea profesorilor corectori. „Anul viitor ne dorim să putem extinde la nivel naţional evaluarea digital”, a spus Cîmpeanu.