Infofinanciar > Lumea la zi > Zeci de migranţi, gata să intre în Finlanda, dinspre Rusia
Lumea la zi

Zeci de migranţi, gata să intre în Finlanda, dinspre Rusia

Imigranți
Foto: facebook.com

Zeci de migranți s-au adunat, ieri, în spatele barierelor, de partea rusă, la două puncte de trecere a frontierei Finlandei cu Rusia.

Garda de Frontieră Finlandeză a ridicat baricade pentru a opri un aflux de solicitanți de azil. Guvernul finlandez a acuzat Rusia că direcționează migranții către punctele de trecere ca represalii pentru decizia sa de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, afirmație respinsă de Kremlin.

Zeci de migranţi iau cu asalt Finlanda

Poliția de frontieră finlandeză a ridicat bariere la punctele de frontieră Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra și Niirala din sud-estul Finlandei. Aici se înregistrează de regulă cea mai mare parte a traficului între cele două țări. Migranții un foc de tabără în spatele barierelor de sârmă ghimpată montate de polițiștii de frontieră, a declarat pentru presă poliția de frontieră finlandeză.

La Nuijamaa, două persoane au reușit să treacă de bariere și să intre în Finlanda, a adăugat aceasta. „În prezent, îmbunătățim barierele pentru ca să nu mai fie posibilă o trecere similară”, a declarat colonelul Mika Rytkonen.

Frontieră de 1.340 km cu Rusia

Finlanda are o frontieră comună de 1.340 km cu Rusia, care servește, de asemenea, ca frontieră externă a UE. Aproximativ 300 de solicitanți de azil, majoritatea din Irak, Yemen, Somalia și Siria, au sosit în Finlanda. Patru puncte de trecere regulată a frontierei rămân deschise deocamdată, dar acum se poate cere azil doar la două dintre acestea, la Salla și Vartius, mai la nord, a precizat Poliția de Frontieră.

Sâmbătă, 67 de persoane au sosit pentru a cere azil la postul din Vartius, a precizat unitatea locală a poliției de frontieră pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Un grup de migranți a sosit cu o jumătate de oră după ora de închidere a postului, a relatat presa locală. „În această situație a trebuit să îi lăsăm pe acești oameni să intre în Finlanda, deoarece Rusia nu îi primea înapoi”, a declarat șeful postului de la Vartius, căpitanul Jouko Kinnunen.

Se distrug relațiile bilaterale

Kremlinul a declarat âcă Finlanda face o „mare greșeală” prin închiderea punctelor de trecere a frontierei și că măsura luată de Helsinki distruge relațiile bilaterale.

În 2021, Polonia, Lituania și Letonia au acuzat Belarus, aliatul apropiat al Moscovei, că a creat în mod artificial o criză a migranților la granițele lor. Se aduceau cu avionul persoane din Orientul Mijlociu și Africa  pentru a le împingă peste graniță – o acuzație pe care Belarus a negat-o în mod repetat.