Infofinanciar > Lumea la zi > Xi și Putin împărtășesc o trăsătură – nu pot să arate slăbiciune. Prietenie la cataramă între cei doi
Lumea la zi

Xi și Putin împărtășesc o trăsătură – nu pot să arate slăbiciune. Prietenie la cataramă între cei doi

vladimir putin xi jinping (sursă foto: breakingdefense.com)
sursă foto: breakingdefense.com

Katsuji Nakazawa este un redactor senior și editorialist la Nikkei, cu sediul în Tokyo. A petrecut șapte ani în China ca corespondent și ulterior ca șef al biroului din China. A fost laureatul premiului internațional de jurnalism Vaughn-Ueda în 2014.

Înainte de perioada de vacanță a Anului Nou Chinezesc la începutul acestui an, președintele chinez Xi Jinping l-a  sunat pe omologul său rus, Vladimir Putin.

Xi și Putin împărtășesc o trăsătură – nu pot să arate slăbiciune

Un motiv probabil pentru aceasta a fost că el știa că Putin nu ar ezita să laude regimul lui Xi înaintea lungului șir de sărbători. Niciun alt lider al unei puteri majore nu ar face asta.

Apelul a avut loc pe 8 februarie. People’s Daily, organul de presă al Partidului Comunist Chinez, a făcut știrea un eveniment de prim plan pe prima pagină pe 9 februarie, înainte de perioada de vacanță.

Există mai multe trăsături pe care Xi și Putin le împărtășesc, cum ar fi conducerea unui regim autoritar.

Ediția din 9 februarie a People’s Daily a sărbătorit știrea unui apel telefonic făcut de Xi Jinping către Vladimir Putin. A sugerat, de asemenea, că Xi vizează un alt militar în cadrul cruciadei sale anticorupție.

Detaliile reale despre moartea lui Alexei Navalny nu sunt cunoscute

Xi susține ,,marea reînviere a națiunii chineze” și a adus în prim-plan realizarea unei Chine puternice.

O altă caracteristică pe care cei doi o împărtășesc este teama de a arăta orice slăbiciune. Cel mai mic semn de fragilitate ar putea declanșa mișcări politice masive, zguduitoare pentru națiune.

Știrile recente din Rusia servesc drept un amintire vividă a acestei idiosincrazii. Chiar în momentul în care lunga perioadă de vacanță a Anului Nou Chinezesc se apropia de sfârșit în China, Alexei Navalny, un luptător împotriva corupției și principalul lider al opoziției din Rusia, a murit în închisoare.

Deși detaliile reale probabil nu sunt cunoscute, un incident anterior sugerează semnificația politică din spatele morții suspecte.  De exemplu: Rebeliunea organizată în iunie de către Yevgeny Prigojin.

Prigojin a condus Grupul Wagner, compania militară privată care a făcut parte din invazia Ucrainei condusă de Putin, conform asia.nikkei.com.