Infofinanciar > Lumea la zi > Xi Jinping vizitează o Europă „sinosceptică”. Ce schimbări s-au produs de la ultima sa vizită, în 2019
Lumea la zi

Xi Jinping vizitează o Europă „sinosceptică”. Ce schimbări s-au produs de la ultima sa vizită, în 2019

emmanuel macron xi jinping (sursă foto: Newsweek)
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele chinez Xi Jinping a fost întâmpinat cu căldură când a vizitat Europa în martie 2019. Liderul chinez a început acea călătorie la Roma. Acolo a fost sărbătoare deoarece Italia a devenit primul membru al G-7 care a aderat la Centura și Drumul Chinei, de un trilion de dolari.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a aranjat un mini-summit. Acesta l-a invitat pe cancelarul Germaniei, cel mai important partener comercial european al Chinei, dar și pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să se întâlnească împreună cu Xi. În timp ce Macron a promovat noua strategie a UE, oamenii de afaceri francezi au semnat, de asemenea, contracte de aproximativ 40 de miliarde de dolari , inclusiv pentru achiziționarea a 300 de avioane Airbus.

Așa erau zilele pe atunci. Investițiile chineze în Europa ajunseseră la 150 de miliarde de euro, deoarece guvernele naționale erau dornice să stimuleze creșterea internă. Firmele europene se aliniau pentru a intra pe piața chineză. Comerțul UE-China a depășit 500 de miliarde de euro anual, cu un sold consistent în favoarea Chinei. Printre cei mai noi membri ai UE din Europa Centrală și de Est, China a sponsorizat cu succes un parteneriat acolo, care a crescut la 17 state până în 2019 .

În 2024, liderul chinez vizitează o Europă „sinosceptică”

Cinci ani mai târziu, așteptarea unei cooperări de câștig reciproc a fost înlocuită cu ceea ce s-ar putea numi „sinoscepticim”. Schimbările interne și internaționale au creat un mediu european mult mai rece. Un mediu pe care Xi îl va proba doar discret în această vizită.

La nivel global, efectele Covid, exacerbate de blocajele draconice din China, au încetinit comerțul internațional și contactele dintre Europa și China. Un tratat cuprinzător de investiții UE-China, menit să abordeze astfel de probleme, a fost negociat laborios și apoi scufundat de Parlamentul European în 2021. Regatul Unit, un partener chinez de top, a părăsit UE în același an. Eforturile Beijingului în Europa de Est s-au prăbușit , cu excepția legăturilor bune cu Ungaria.

În SUA, înfrângerea lui Trump a permis administrației Biden să fie un partener pentru concesii reciproce privind comerțul și planuri pentru o mai mare cooperare transatlantică în probleme de pericole de înaltă tehnologie și screening-ul investițiilor. Liderii din Europa și SUA se confruntă cu sezoane electorale dificile. Iar dorința de a fi „dur cu China” creează un mediu mult diferit de cel pe care l-a întâlnit Xi în urmă cu cinci ani.

Această schimbare vine într-un moment dificil pentru liderul chinez. Ratele slabe de creștere, prețurile scăzute și o comunitate de investiții străine acum precaută subminează capacitatea Beijingului de a continua să ofere cetățenilor săi o viață mai bună. Dilema pentru Xi este cum să mențină creșterea anilor anteriori fără a provoca războaie comerciale cu rivalii globali.

Poziția Chinei față de războiul din Ucraina îngrijorează Europa

Dar cea mai acută problemă pentru europeni este poziția Chinei față de războiul Rusiei în Ucraina. În ciuda pretențiilor sale de campion al celor mai puțin puternici, Beijingul a făcut ecou justificarea Moscovei pentru război, dând vina pe SUA și NATO. Pretinzând neutralitatea, Xi a făcut puțin pentru a grăbi sfârșitul războiului. Dimpotrivă, China a devenit principalul cumpărător de petrol și gaze pe care Rusia nu le poate vinde în altă parte și furnizează Rusiei tehnologie și bunuri manufacturate și de consum .

Liderii UE au fost dezamăgiți de China. Probabil îl vor îndemna pe Xi să-și asume un rol mai activ în încheierea războiului. Atitudinea publicului față de China în Europa s-a mutat într-o direcție hotărât negativă de la ultima vizită a lui Xi.

Descoperiri majore sunt destul de puțin probabile într-un astfel de mediu. Summiturile UE-China au produs în trecut discuții „candide” și „france”. În 2022, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, le -a etichetat „un dialog al surzilor”. În acest moment, factorii care leagă Europa de SUA și China de Rusia par schimbabili doar la margine.

Dar marjele contează. Problemele comerciale și de investiții sunt adesea cele mai flexibile. Se pot face promisiuni, se pot semna „înțelegeri ale domnilor” pentru a evita deteriorarea comerțului și încrederii reciproce. Comisiile mixte – dintre care UE și China au deja o mulțime – se pot pregăti pentru a studia probleme precum accesul egal pentru investițiile străine. Opinia îi aparține lui Ronald H. Linden, director de Studii Europene la Universitatea din Pittsburgh, conform The Hill.