Infofinanciar > Lumea la zi > Xi Jinping nu se oprește să își surprindă țara! China a ajuns de nerecunoscut
Lumea la zi

Xi Jinping nu se oprește să își surprindă țara! China a ajuns de nerecunoscut

Xi Jinping nu se oprește să își surprindă țara! China a ajuns de nerecunoscut
sursa cnn

În ultimii 20 de ani, China a fost cea mai mare și mai fiabilă sursă de creștere a economiei mondiale. Aceasta a contribuit la un sfert din creșterea PIB-ului mondial în această perioadă și a crescut în 79 din 80 de trimestre. În cea mai mare parte a perioadei care a urmat deschiderii Chinei după moartea lui Mao, Partidul Comunist a adoptat o abordare practică pentru a îmbogăți țara, combinând reformele de piață cu controlul statului. Acum, însă, economia Chinei este în pericol. 

Problema imediată este campania sa „zero-coviditate”, care a provocat o prăbușire și poate condamna economia la un model de stop-start. Acest lucru agravează o problemă mai mare: lupta ideologică a președintelui Xi Jinping pentru a reface capitalismul de stat. Dacă va rămâne pe această cale, China va crește mai încet și va fi mai puțin previzibilă, cu consecințe mari pentru ea și pentru lume, conform The Economist.

Xi Jinping chiar dacă lumea vrea, nu renunță așa ușor la China

După aproape două luni, închiderea Shanghaiului se atenuează, dar China este departe de a fi lipsită de focarele de infecție, îdn Beijing și Tianjin. Peste 200 de milioane de persoane au trăit sub restricții, iar economia se clatină. Vânzările cu amănuntul din aprilie au fost cu 11% mai mici decât anul trecut, iar achizițiile de kfc, mașini și Cartier sunt slabe. Cu toate că unii muncitori locuiesc în fabrici, producția industrială și volumul exporturilor au scăzut.

Pentru întregul an, China s-ar putea lupta să crească mult mai rapid decât America, pentru prima dată din 1990, în urma masacrului din apropierea Pieței Tiananmen. Pentru dl Xi, momentul este îngrozitor: după cel de-al 20-lea congres al partidului, care va avea loc la sfârșitul acestui an, el intenționează să fie confirmat pentru un al treilea mandat de președinte, încălcând norma recentă conform căreia liderii se retrag după două mandate.