Infofinanciar > Lumea la zi > WSJ: Marea Britanie, luată cu asalt de inflație. Bilanțul economic, afectat de ghinion și alegeri incorecte
Lumea la zi

WSJ: Marea Britanie, luată cu asalt de inflație. Bilanțul economic, afectat de ghinion și alegeri incorecte

Economie Marea Britanie, Sursă foto: Observator
sursa foto arhiva companiei

Președintele Biden, care luptă pentru realegere cu un rating de aprobare abisal, se poate considera norocos în cel puțin o privință: nu este Rishi Sunak.

Premierul britanic a convocat alegeri generale pentru 4 iulie și, la fel ca și Biden, este împovărat de un pesimism public profund cu privire la economie. Dar, spre deosebire de Biden, Sunak nu poate pretinde că pesimismul este deconectat de datele concrete.

Marea Britanie a avut una dintre cele mai slabe performanțe ale marilor economii de la izbucnirea pandemiei în 2020, cu o creștere mai mică, o inflație mai mare și investiții mai slabe decât cele ale colegilor săi.

Dă vina pe ghinion și pe alegerile proaste. Unele dintre aceste alegeri cad la picioarele conservatorilor, în special decizia de a părăsi Uniunea Europeană. Dar asta nu înseamnă că laburiștii, care ar putea forma următorul guvern, se vor descurca mai bine. Și în asta se află lecții pentru restul lumii: indiferent de defectele globalizării, întoarcerea cu spatele la ea poate fi costisitoare și greu de reparat.

Ghinionul din Marea Britanie

Să începem cu ghinionul. La fel ca în SUA, inflația se numără printre principalele nemulțumiri ale publicului din Marea Britanie. În timp ce ultima citire, de 2,3%, nu este ridicată în raport cu alte țări, creșterea cumulată a prețurilor din februarie 2020 a fost mai mare în Marea Britanie decât în SUA sau în zona euro (folosind un indice care corectează diferențele de măsurare.) Prețurile la energie ale tuturor au crescut după ce Rusia a invadat Ucraina, dar cele ale Marii Britanii mai mult decât majoritatea; aceasta a importat foarte puțin gaz din Rusia, dar foarte mult din Norvegia și SUA, ale căror prețuri au crescut vertiginos după ce Rusia a întrerupt livrările către Europa de Vest.

Marea Britanie a suferit, de asemenea, unul dintre cele mai mari bilanțuri de decese pe cap de locuitor din lumea dezvoltată în primul an al pandemiei Covid-19, iar bolile pe termen lung au fost un factor principal care a ținut oamenii departe de forța de muncă. Oferta slabă de forță de muncă a menținut, la rândul său, șomajul la un nivel scăzut, locurile de muncă vacante la un nivel ridicat și creșterea rapidă a salariilor, contribuind la presiunea inflaționistă. Acest lucru a împiedicat Banca Angliei să reducă ratele dobânzilor, reduceri pe care Sunak, ca și Biden, se bazează.

Performanțele economice pot fi rareori legate de o decizie specifică a unui lider. Conservatorii au făcut greșeli în timpul pandemiei, cum ar fi ignorarea propriilor reguli de reducere a cheltuielilor sociale, dar Marea Britanie a fost rapidă în a-și vaccina populația.

Și totuși, în timp ce șocurile din ultimii ani au lovit aproape pe toată lumea, Marea Britanie a fost singura care nu a știut să le facă față.

Biden și Sunak

Biden a fost criticat pentru că a alimentat inflația cu stimulente guvernamentale, dar a obținut o piață a muncii de invidiat. Nu și Sunak, un fost analist de la Goldman Sachs care a fost cancelar al Exchequer la începutul pandemiei și a devenit prim-ministru în 2022. Un raport al economiștilor de la Rezerva Federală arată că, deși Marea Britanie a administrat aproape la fel de multe stimulente în raport cu producția economică ca și SUA, are mai puțin de arătat, fiind sub performanța zonei euro, a Canadei și a SUA în ceea ce privește creșterea numărului de locuri de muncă, a numărului de ore și a productivității.

Creșterea slabă, alături de inflația încăpățânată, se explică parțial prin stagnarea productivității (producția pe lucrător), care, la rândul ei, poate fi pusă pe seama unei crize a investițiilor care a început după ce Marea Britanie a votat pentru ieșirea din UE în 2016, cu sprijinul lui Sunak.

Între începutul anului 2016 și sfârșitul anului 2023, investițiile britanice au scăzut cu 17% în raport cu alte economii dezvoltate, potrivit J.P. Morgan. Jumătate din această cifră poate fi legată în mod plauzibil de barierele administrative și de incertitudinea adusă de Brexit. Un studiu co-scris de Jonathan Haskel, responsabil politic la Banca Angliei, a estimat că investițiile în Regatul Unit vor fi cu 10% mai mici în 2022 decât dacă ar fi persistat tendința de dinainte de 2016. Aceasta este opusul a ceea ce au pariat conservatorii: că, în afara UE, Marea Britanie ar putea deveni un magnet ușor reglementat pentru investițiile străine, un centru pentru exportul de servicii de mare valoare și un partener de liber schimb cu SUA și China.

Globalizare sau nu?

Marea Britanie a pariat pe globalizare cu mult înainte de Brexit. „New Labour”, sub conducerea fostului premier Tony Blair, a îmbrățișat așa-numitul consens de la Washington, în care bunurile, serviciile, capitalul și ideile vor circula tot mai liber peste granițe.

Într-o astfel de lume, nu conta faptul că Marea Britanie s-a dezindustrializat; industria prelucrătoare a reprezentat doar 9% din producția națională în ultimii ani, mai puțin decât în SUA, cu 11%, și mai puțin de jumătate din cifra din Japonia, Coreea de Sud și China. Marea Britanie a crezut că își poate plăti drumul pentru că a excelat în ceea ce scriitorul de tehnologie Dan Wang a numit „industriile cu sunet inteligent”, cum ar fi mass-media, finanțele și învățământul superior.

Dar Brexitul a fost oribil de intempestiv, venind chiar în momentul în care globalizarea a intrat în regres: China a devenit mai explicită în demersul său de a promova campioni naționali în detrimentul Occidentului, iar în SUA, președintele Trump a îmbrățișat tarifele pentru a proteja industriile americane și a pedepsi China, scriu cei de la WSJ.