Lumea la zi

Washington Post: Zelenski, criticat de primarii ucraineni! „Tendințele autocratice încep să se dezvolte în Ucraina”

Volodimir Zelenski - sursa foto - hotnews.ro
sursa foto - hotnews.ro

 De când Rusia a invadat Ucraina, a existat un acord neoficial între politicienii ucraineni zgomotoși și extrem de competitivi: Să lăsăm deoparte vechile diferențe și să formăm un front unificat împotriva Moscovei.

A fost o schimbare remarcabilă într-o țară afectată de lupte politice interne, corupție și influența rusă de când și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică în curs de dizolvare în 1991. Dar acum, pe măsură ce războiul continuă și miliardele de dolari în ajutoare internaționale se revarsă, încep să apară fisuri și tensiuni de dinainte de război între guvernul central și liderii locali.

Recentele fricțiuni dintre președintele Volodimir Zelenski, liderul foarte popular din timpul războiului, și primarii ucraineni care încearcă să își apere sau să își reconstruiască orașele și localitățile devastate subliniază provocările interne tot mai mari ale Ucrainei, care se apropie de șase luni de război.

Rivalul politic

Primarii și analiștii au declarat pentru The Washington Post că guvernul lui Zelenski pare să încerce să îi marginalizeze pe primari pentru a menține controlul asupra ajutorului pentru recuperare și pentru a slăbi orice viitor rival politic. În sens mai larg, mai mulți primari au declarat pentru The Post că există o îngrijorare tot mai mare că, pe fondul războiului, administrația lui Zelenski dă înapoi de la promisiunile și planurile de a elimina un vestigiu persistent al erei sovietice prin descentralizarea puterii și acordarea unei mai mari autorități guvernelor regionale și locale.

„Tendințele autocratice încep să se dezvolte în Ucraina în timpul războiului”, a declarat Borys Filatov, în vârstă de 50 de ani, puternicul primar al orașului Dnipro din sud-estul Ucrainei, un oraș care a devenit un canal cheie pentru arme și ajutor pentru frontul estic al țării, aflat în conflict. „Ei încearcă să domine domeniul politic… cu toate acestea, noi nu suntem adversari”.

Filatov a declarat că primarii au fost în prima linie de apărare a orașelor și că aceștia doresc mai mult control asupra modului în care comunitățile lor se reconstruiesc. El a criticat guvernul lui Zelenski, la fel ca și alții, cu o singură precizare majoră: indiferent de diviziunile interne, a spus el, inamicul cel mai mare este Rusia, iar Occidentul trebuie să continue să sprijine apărarea suveranității Ucrainei.

Filatov, care a fost reales în 2020 cu o largă majoritate, a intrat în conflict cu Zelenski în trecut. Recent, guvernul lui Zelenski ar fi amenințat cu revocarea cetățeniei ucrainene a unui oligarh apropiat de Filatov, deoarece acesta deține dublă cetățenie, lucru interzis de Ucraina. Un alt oligarh și confident apropiat, de asemenea cu dublă cetățenie, a declarat că luna trecută i s-a interzis să se întoarcă în țară după o călătorie.

Panta periculoasă

„Este o pantă periculoasă”, a declarat Orysia Lutsevych, cercetător în cadrul programului pentru Rusia și Eurasia al think tank-ului Chatham House, cu sediul la Londra. „Pentru ca Ucraina să câștige acest război, trebuie să se bazeze pe această idee că primarii nu sunt concurenți, ci sunt văzuți ca făcând parte din echipă… unde există un comandament central în timp de război, în timp ce, în același timp, în același timp, guvernele locale pot aborda problemele așa cum consideră necesar.”

Aceste disensiuni cu politicienii locali au loc în contextul în care Zelenski a făcut schimbări controversate în cadrul propriului său cabinet, luna trecută suspendându-i pe șeful serviciilor de securitate ucrainene și pe procurorul general, în timp ce a anunțat, de asemenea, o investigație de amploare privind „trădarea și activitățile de colaborare”.

Primarii ucraineni s-au aliniat în mod tradițional cu partidul național aflat la putere pentru a obține acces, a declarat Lutsevych. Mulți primari l-au susținut atât pe fostul președinte Viktor Ianukovici, un aliat al Moscovei care a fost înlăturat în revoluția ucraineană din 2013-2014, cât și pe succesorul său mai reformist, Petro Poroșenko. În ultimii ani, unii primari au ales să își creeze propriile partide și alianțe politice personale.

Dar, în timp ce partidul aflat la putere la nivel național a dominat de obicei la nivel local, partidul Servitorul Poporului al lui Zelensky a avut un rezultat prost la alegerile locale din 2020. După ce a câștigat majoritatea mandatelor la alegerile parlamentare din anul precedent, partidul nu a obținut niciun mandat de primar în niciun oraș important: Cei în funcție i-au învins pe candidații din Servantul Poporului în 10 alegeri cheie pentru primării. Într-o înfrângere personală pentru Zelenski, candidatul partidului său pentru funcția de primar în orașul său natal Kryvyi Rih a pierdut în turul doi chiar și după ce principalul adversar a renunțat. Războiul l-a impulsionat pe Zelenski, care are acum un sprijin public larg. Discursurile nocturne ale președintelui din capitală sunt creditate ca fiind cele care au ridicat moralul Ucrainei, în ciuda unui război care a distrus orașe întregi din întreaga țară și a costat nenumărate mii de vieți.