Infofinanciar > Lumea la zi > Wall Street Journal: Poliția comunistă chineză la New York
Lumea la zi

Wall Street Journal: Poliția comunistă chineză la New York

Tensiuni sporite între SUA și China
sursa foto: dreamstime.com

SUA nu pot permite ca Partidul Comunist Chinez să scape nepedepsit pentru înăbușirea exprimării libere, arată publicația americană Wall Street Journal într-un editorial semnat de redacție.

SUA nu pot opri Partidul Comunist Chinez (PCC) să înăbușe exprimarea liberă în China, însă pot împiedica China să-și extindă tirania și în America. Aceasta e relevanța acuzațiilor penale formulate luni, dar nu prea băgate în seamă, împotriva unor chinezi din SUA și China care au hărțuit și intimidat cetățeni chinezi stabiliți în SUA.

Scandalul secțiilor ilegale de poliție chineze continuă

FBI a arestat doi bărbați despre care afirmă că administrau un avanpost al poliției chineze din orașul New York, conceput pentru a spiona și reduce la tăcere cetățenii chinezi. Procurorii federali au inculpat de asemenea și zeci de ofițeri ai Ministerului Securității Publice al Chinei pentru hărțuirea unor cetățeni chinezi din New York și pentru folosirea rețelelor sociale pentru a intimida activiști chinezi pro-democrație din SUA.

Imensul aparat de securitate al Beijingului utilizează o combinație de intimidare, stimulente și coerciție pentru a menține sub control orice persoană care ar putea critica PCC, și încearcă totodată să extindă această rețea la scară mondială. Deși mult studenți și imigranți chinezi intră în SUA așteptându-se să descopere libertatea, China condusă de președintele Xi Jinping vrea să-i împiedice să profite de ea. PCC e conștient că exilații chinezii au o credibilitate deosebită în calitate de critici ai regimului ori de activiști pentru drepturile omului.

Așa-zisele secții de poliție chineze se numără printre instrumentele favorite ale Beijingului pentru spionarea propriilor cetățeni din străinătate. Conform organizației pentru drepturile omului Safeguard Defenders, astfel de avanposturi există în peste 50 de țări, din Canada până în Italia și Australia. Astfel de grupuri se instalează în orășelul chinezesc local și se dau drept locuri în care imigranții chinezi sunt ajutați cu treburi precum reînnoirea permisului de conducere, arată Wall Street Journal.

Avanposturi pentru spionaj și intimidare

Dar ele sunt în esență avanposturi concepute pentru a spiona și intimida. Ele se află în subordinea Beijingului și încearcă să-i reducă la tăcere pe americanii de origine chineză prin amenințări despre ce li s-ar putea întâmpla rudelor lor rămase în China.

Plângerea afirmă că secția de poliție din New York era subordonată Biroului Municipal de Securitate Publică din Fuzhou, care face parte din Ministerul Securității Publice al Chinei. Unul dintre bărbații inculpați luni este un cetățean american care ar fi ajutat guvernul chinez să localizeze un activist pro-democrație de origine chineză din California.

Actul de acuzare afirmă de asemenea că angajați ai aparatului de securitate chinez au spionat conversații prin aplicația Zoom și au postat pe Twitter conținuturi favorabile Beijingului, dându-se drept americani. În 2020 ei au folosit tactici similare pentru a cenzura conținuturi de pe Zoom referitoare la masacrul din 1989 din Piața Tiananmen.

SUA nu au tratat de extrădare cu China, iar zecile de inculpați din China nu vor vedea niciodată interiorul unui tribunal american, cu excepția cazului în care ar fi arestați dacă se aventurează în străinătate. Dar inculpările sunt totuși importante, întrucât le transmit americanilor chinezi mesajul că nu trebuie să trăiască în frică din cauza amenințărilor Beijingului. Oamenii care trăiesc în societăți libere și critică guvernul chinez nu ar trebui să fie nevoiți să privească peste umăr, indiferent unde s-au născut.

Sperăm că inculpările de luni vor avea un efect de descurajare – și că și mai multe bande ale poliției comuniste vor fi desființate pe tot cuprinsul SUA.