Info

Vremea se schimbă în România! Meteorologii au emis cod galben de polei și ceață în șapte județe din țară

Polei si ceata Sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Vremea în România se va schimba drastic. În perioada următoare estimările meteorologilor indică o vreme caracterizată prin precipitații care în unele locuri vor depăși chiar și 20 de litri/metru pătrat.

În zonele montane, la altitudini de peste 1500 de metri, va ninge iar zăpada se va pune în straturi  „Ne așteptăm la precipitații mâine seară și mâine noapte local în jumătatea de vest, iar la munte vor fi precipitații mixte și pe creste ninsori”, a declarat Alexandra Roșioară, meteorologul de serviciu în cadrul ANM.

În cursul zilei de marți, va ploua în cea mai mare parte a țării. În regiunile centrale, în depresiunea Transilvaniei apare fenomenul de lapoviță și ninsoare, în special în zonele de mare altitudine unde vor predomina ninsorile.

Vreme se strică

„ Marți vor fi ploi în cea mai mare parte a țării, dar cu totul izolat și trecător. În Transilvania se vor semnala și lapoviță și ninsoare, iar la munte, îndeosebi în zona înaltă, vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă”, a precizat pentru antena 3, meteorologul ANM, Roșioară.

Stratul de zăpadă va fi mai consistent în Carpații Meridionali. De asemenea, în jumătatea de sud a țării regimul pluviometric se va încadra între 15-20 de litri pe metru pătrat.

Miercuri va ploua în partea de sud a țării, în timp ce în zonele de munte se vor înregistra precipitații mixte. „ Acesta va fi mai consistent în Carpații Meridionali, iar pe arii restrânse în jumătatea de sud a țării se vor acumula cantități de peste 15-20 de litri pe metru pătrat.

Miercuri va ploua local în jumătatea de sud, iar la munte vor fi precipitații mixte”, a explicat Alexandra Roșioară, meteorolog de serviciu în cadrul ANM.

Cod galben de polei și ceață

Administrația Națională de meteorologie a emis avertizări cod galben de polei și ceață  în șapte județe din țară. Avertizările emise de meteorologi sunt valabile până la ora 23 și vizează zonele următoare:

Bacău și localitățile adiacente, în zona joasă a județului Suceava, în Neamț, Vrancea, Iași, și zona joasă a județului Alba. Localități în care se va semnala ceață care va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat aceasta va scade sub 50 de metri. De asemenea, vremea capricioasă va favoriza formarea ghețușului.

În zona joasă din județul Cluj respectiv zona localităților Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu. În aceste regiuni meteorologii au anunțat doar ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri, potrivit antena3.ro.