Infofinanciar > Info > Vremea rea face ravagii în România! Alertă meteo ANM Cod Portocaliu și Galben până sâmbătă
Info

Vremea rea face ravagii în România! Alertă meteo ANM Cod Portocaliu și Galben până sâmbătă

Prognoza meteo pentru România
FOTO: Monden

Vremea nu ne scutește de capriciile ei. În cursul zilei de astăzi vineri, 09.05.2023, Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a emis alte două atenționări Cod galben și portocaliu de ploi torențiale. Avertizarea este valabilă pentru 12 județe și intrat în vigoare astăzi la ora 10:00 și va fi ridicată mâine la aceeași oră.

Regimul meteorologic va fi caracterizat prin instabilitate atmosferică care va fi resimțită în special în Banat, Crișana și Maramureș, precum și în cea mai mare parte a arcului intracarpatic sau în regiunea de nord-vest a Moldovei.

ANM a emis Cod Galben și Portocaliu de vremea rea și vijelii

Se vor înregistra precipitații sub formă de averse torențiale însoțite de descărcări electrice, iar izolat va ploua cu grindină și vântul va înregistra intensificări semnificative.

Cantitățile de apă vor atinge valori de până la 30 de litri/mp. În ceea ce privește Codul Portocaliu acesta va este valabil astăzi în intervalul orar 14:00 – 23:00.

În localitățile Caraș – Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj precum și în regiunile de munte din Alba, Bistrița Mureș și Suceava va ploua torențial, cantitățile de apă se vor situa între 30-40 litri pe metru pătrat și izolat acestea vor crește până la 50 de litri/mp.

În ceea ce privește prognoza meteo pentru săptămâna 12-19.06 estimările Administrației Naționale de Meteorologie indică o valoarea a temperaturilor ușor sub normalul acestei perioade a anului, temperaturi care se vor resimți pe întregul teritoriu al țării dar cu precădere în extremitatea de vest de sud vest.

Vremea va fi frumoasă în Capitală spre deosebire restul regiunilor din țară

Valorile climatologice vor reveni la normal în săptămâna 26.06-03.07, în toată țara. Regimul pluviometric va fi caracterizat de cantități de precipitații excedentare în majoritatea regiunilor, în special în zonele vestice și nord-vestice.

În prima săptămână din luna iulie, meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au precizat că vremea ne-a rezervat temperaturi specifice pentru această perioadă a anului, pe toată suprafața României. În privința regimului pluviometric acesta va fi excedentar.

Vremea capricioasă s-a menținut și la nivelul continentului european, meteorologii au emis coduri de vreme rea pentru patru state, Ungaria, Republica Cehă, Germani și Slovacia. Avertizările emise de meteorologi au constat în ploi abundente și risc de inundații.

Spre deosebire de restul regiunilor din țară, în Capitală vremea fi frumoasă și caldă cu un cer variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile vor oscila între 20-30 de grade Celsius în timp ce minimele se vor situa între 13-15 grade, informează Antena 3. ro