Info

Vremea bună se întoarce! Temperaturile cresc în perioada următoare

sursa foto unsplash.com
sursa foto unsplash.com

Luna septembrie a adus cu sine o răcire a temperaturii și vreme ploioasă în mai multe zone din România, preconizând o trecere rapidă către sezonul răcoros. În perioada următoare se așteaptă revenirea la temperaturi mai mari, chiar cu o abatere pozitivă față de normă.

Pentru săptămâna 26 septembrie – 3 octombrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice. Se înregistrează ploi în regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în extremitatea de sud-est a țării, conform Jurnalul.ro.

Vreme mai caldă decât valorile normale

„Pentru ultima săptămână din septembrie, un transport de aer cald din nordul Africii va readuce temperaturi de vară la nivelul țării noastre. Astfel, vremea va deveni mai caldă decât normalul perioadei în sudul și sud-estul țării. Regimul termic va cuprinde valori maxime între 19 şi 30 de grade, iar cele minime între 7 şi 17 grade. În vestul, nordul şi centrul tarii nebulozitatea se va accentua treptat, iar ploile se vor extinde. Acestea vor avea şi caracter de aversă, iar pe arii restrânse vor fi însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, la altitudini mari”, a explicat Oscar Stanciu, redactor meteo pentru Observator.

Temperaturile se vor situa peste cele normale pentru această perioadă sau vor fi apropiate de cele normale, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie din România pentru perioada 26 septembrie – 24 octombrie. Precipitațiile vor fi pe alocuri excedentare în prima săptămână, în vest și centru.

Vremea în România și Europa

Temperaturile de astăzi în cele mai mari orașe din țară sunt: Brașov: 7° ; București: 13° ; Cluj-Napoca: 7° ; Constanța: 12° ; Craiova: 13° ;  Iași: 10° ; Timișoara: 7°.

 

  Max Min
Banat 20 °C 3 °C
Crișana 19 °C 3 °C
Dobrogea 21 °C 6 °C
Litoral 21 °C 10 °C
Maramureș 18 °C 4 °C
Moldova 19 °C 3 °C
Oltenia 22 °C 3 °C
Transilvania 17 °C 0 °C

 

În Europa, cele mai ridicate temperaturi se înregistrează în sudul Spaniei – 19.5 °C, sudul Greciei – 18.6°C și Turcia – Antalya, 21.8°C și Larnaca, 25.8°C. Valul de răciri a atins și Europa. Cele mai joase temperaturi sunt în Germania, cu 3.4°C  la Nuernberg, urmată apoi de Praga, 4.3°C,  Viena 5.8°C, Salzburg 5.4°C. Temperaturile medii în Europa de Est sunt de 7°C.