Infofinanciar > Lumea la zi > Vrei să scapi de Covid și te-ai vaccinat cu Novavax? Ei bine, te-ai ales cu altă boală!
Lumea la zi

Vrei să scapi de Covid și te-ai vaccinat cu Novavax? Ei bine, te-ai ales cu altă boală!

Vrei să scapi de Covid și te-ai vaccinat cu Novavax? Ei bine, te-ai ales cu altă boală!
Foto: ft.com

Vaccinul Novavax părea să fie unul dintre serurile cu care pandemia de coronavirus putea fi îngenunchiată. După apariția variantei Omicron, lucrurile nu au mai stat așa bine. Acum, agenția care autorizează medicamentele în SUA, FDA, suspectează vaccinul că instituie un risc ridicat de miocardită. Autoritatea se întrunește pentru autorizare pe piața din SUA.

Nu e de bine

Astfel, oficiali ai FDA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest fapt, reuniunii experților care trebuiau să stabilească dacă îl autorizează sau nu pe piața americană. Dar, Novavax este deja autorizat în alte ţări, mai ales în Europa : Vaccinul este produs în SUA.

În Statele Unite, un comitet independent convocat la cererea FDA urmează să se întrunească marţi pentru a evalua datele din studiile clinice asupra.

Din lac, în puț

FDA a publicat deja un document în care sunt analizate aceste rezultate.

După anunț, acţiunile Novavax au scăzut cu 20% la Bursa de Valori de la New York.

Însă, şase cazuri de miocardită, adică o inflamaţie a muşchiului inimii, au fost depistate în grupul care a primit vaccinul.

„Identificarea mai multor cazuri potenţial asociate vaccinului”, din 40.000 de participanţi la studii clinice, „creşte îngrijorarea că, în cazul în care există o legătură cauzală, riscul de miocardită în urma vaccinării cu NVX-CoV2373 poate fi mai mare decât cel care a fost raportat în timpul perioadei post-autorizare a vaccinurilor cu ARN mesager”, a transmis FDA.

Nu numai Novavax

Riscul de miocardită a fost identificat şi după vaccinarea cu Pfizer sau Moderna, în special la bărbaţi tineri şi băieţi adolescenţi. FDA a reamintit că, în timpul studiilor clinice asupra acestor vaccinuri, nu au fost încă detectate cazuri. Administraţia se arată îngrijorată că acest risc este mai ridicat în cazul Novavax.

În replică, compania a emis un comunicat. „Credem că nu există dovezi suficiente pentru a stabili o relaţie cauzală” între cazurile de miocardită şi vaccin”, au declarat oficiali ai Novavax, adăugând că este normal „să apară un anumit număr de miocardite” în rândul populaţiei ”în orice bază de date suficient de mare”.

Europa și Covidul

La 3 martie 2022, Consiliul Europei a adoptat o decizie de autorizare a începerii negocierilor în vederea unui acord internațional privind prevenirea pandemiilor, pregătirea pentru pandemii și răspunsul la acestea.

Organismul interguvernamental de negociere, însărcinat cu elaborarea și negocierea acestui instrument internațional, își va desfășura următoarea reuniune până la 1 august 2022, pentru a discuta progresele înregistrate cu privire la proiectul de lucru. Acesta va prezenta apoi un raport privind progresele înregistrate în cadrul celei de a 76-a Adunări Mondiale a Sănătății, care va avea loc în 2023, cu scopul de a adopta instrumentul până în 2024.

Vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19

Dezvoltarea și distribuirea unor vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 reprezintă o soluție durabilă și un element central al răspunsului UE la pandemia de COVID-19.

Încă de la începutul pandemiei, UE a redirecționat fonduri pentru cercetare către cele mai promițătoare vaccinuri și a coordonat un efort comun pentru a asigura producția și livrarea unei cantități suficiente de vaccinuri către țările UE.

Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat până în prezent cinci vaccinuri împotriva COVID-19 pentru utilizare în UE, iar vaccinarea a început la 27 decembrie 2020 în întreaga Uniune.

În februarie 2022, UE a atins o etapă importantă în materie de vaccinare: peste 80% din populația adultă din UE este vaccinată complet împotriva COVID-19.