Infofinanciar > Educație financiară > Vrei mai mulți bani? În ce ar trebui economiile investite
Educație financiară

Vrei mai mulți bani? În ce ar trebui economiile investite

bonus salariu bani lei (sursă foto: Turnul Sfatului) bani pentru tineri
Sursa foto: arhiva companiei

Specialiștii recomandă ca în cazul în care o persoană are bani economisiți, aceștia ar trebui investiți. Păstrarea acestora în cază nu este metoda bună pentru înmulțirea acestora. Cu toate acestea, trebuie analizate mai multe opțiuni. Să se folosească pentru împrumutarea statului sau să se apeleze la bănci?

Pentru început trebuie analizate previziunile pentru inflație. În funcție de aceste date ne putem informa cu privire la banii care ne rămân în mână.

Inflația pentru 2024

Conform estimărilor pe care le-au făcut specialiștii Băncii Naționale a României (BNR), inflația pentru finalul anului 2024 este de 4,8%. De asemenea, pentru primul trimestru din anul 2025, inflația este estimată la valoarea de 3,6%. Cu toate acestea, acestea sunt doar numai niște estimări. Banca Centrală modifică aceste valori în funcție de taxe, impozite, creșterile accizelor sau în funcție de deciziile pe care le mai adoptă guvernanții.

În 2024 nu se vor întâmpla foarte multe lucruri. Faptul că anul 2024 este un an electoral influențează acest lucru, iar oficialii nu își pot permite să implementeze mai multe măsuri. Cu toate acestea, este posibil ca plata să vină în 2025. În special, având în vedere că Ministrul Finanțelor a menționat acest lucru în declarațiile sale.

Banca, o opțiune sigură

Unora li se pare o variantă mai sigură să apeleze la bănci. Și acest lucru este o opțiune bună. Sumele fiecărui deponent la bancă sunt garantați până la 100.000 de euro. În acest caz, dacă se întâmplă ca banca să dea faliment, o situație mai puțin posibilă, atunci statul va restitui toți banii. Acest lucru se întâmplă în cazul în care un deponent are în conturi mai multe mii de lei până la 100.000 de euro.

Dar totuși, ce sume se câștigă din cooperarea cu băncile? În prezent, pentru un depozit în lei, dobânzile pot varia între 6 și aproximativ 7%, pentru o perioadă de 3 ani. În cazul în care o persoană pleacă de la suma de 1.000 de lei, după o perioadă de trei an, în cont acesta va avea suma de 1.188 de lei. Suma finală este cea care rămâne după oprirea impozitelor și a taxelor.

Împrumutarea statului

O altă opțiunea de investiție este împrumutarea statului. Specialiștii consideră că aceasta este o variantă mai bună. Motivul este că în cazul acestei acțiuni nu se impun taxe, comisioane și impozite.

Dobânda pe care o are Programul Tezaur este de 7% pe an. Asta înseamnă că pentru suma de 1.000 de lei, împrumutați pe o perioadă de trei ani, persoana va primi 210 lei. De asemenea, aici, nu este nevoie de achitarea unei taxe.

Cu toate acestea, persoanele trebuie să aibă un lucru în vedere. În cazul în care aceștia nu sunt salariați și obține venituri din dobânzi, este nevoie de achitarea unui CASS în valoare de 10%. În acest caz, veniturile vor fi unele mai mici, informează tvrinfo.ro