Infofinanciar > Info > Vrei să cumperi vechime în muncă? Ce tarife se vor achita de la data de 1 iulie
Info

Vrei să cumperi vechime în muncă? Ce tarife se vor achita de la data de 1 iulie

pensie vechime munca evz.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Începând cu data de 1 iulie a acestui an, valoarea salariului minim pe economie brut se va majora. Mai exact, este vorba despre o creștere de la 3.300 de lei, cât este în prezent, la 3.700 de lei.

În acest context, Daniel Baciu, Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat care sunt tarifele pe care le vor achita românii care doresc să își achiziționeze vechime pentru pensie de la acea dată.

Tarife de la 1 iulie

Un lucru care trebuie precizat este faptul că această contribuție de asigurări sociale se calculează în funcție de nivelul salariului minim pe economie.

„De la 1 iunie salariul minim brut s-a majorat. În momentul de față avem o prevedere foarte clară în lege pe care am considerat că trebuie să o permanentizăm, pentru că aveam un act normativ care legifera acest lucru, al cumpărării de vechime retroactivă.

Vorbim de acele persoane care au avut goluri în activitatea profesională și aveau această posibilitate, să își cumpere această vechime.

Acest lucru este valabil și în noua lege a pensiilor pentru că a fost un real succes și vrem ca în continuare, cine are această posibilitate, să o facă”, sunt explicațiile pe care le-a oferit Daniel Baciu, șeful CNPP.

Încheierea contractului

„Într-adevăr, când se încheie acel contract de asigurare socială între persoana fizică și casa teritorială de pensii unde își are domiciliul, contribuția de asigurări sociale de 25% se plătește la salariul minim pe economie.

De aici pornim. De la salariul minim. Dar se poate plăti și la un salariu mai mare. În funcție de posibilitățile bănești ale persoanei care dorește să aplice la o pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii”, a mai adăugat Daniel Baciu, conform jurnalul.ro

Creșterea pensiilor

De asemenea, seniorii așteaptă cu sufletul la gură data de 1 septembrie a acestui an. Aceasta este data de la care va intra în vigoare noua lege a pensiilor. Veniturile acestora vor fi recalculate conform unei noi formule.

În total, în țara noastră, aproximativ cinci milioane de români primesc pensie. Conform spuselor oficialilor, pentru aproape trei milioane dintre aceștia veniturile se vor majora după data de 1 septembrie.

Majorare substanțială

Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”,  a transmis care sunt cele mai consistente majorări. Potrivit lui, ele vor fi oferite seniorilor care sunt dezavantajați.

„Vom avea creșteri semnificative pentru cei care au fost dezavantajați de la aplicarea legii pentru că au avut indice de corecție mic. Vă pot da exemplu de oameni care au astăzi au 4.600 de lei, 6.000 de lei și 7.500 de lei. Toți au același număr de puncte, deci ar trebui să aibă aceeași pensie. Păi, sunt supărați cei care au 7.500 și care stau pe loc. Dar să știți că mai există și cu 8.200, am aflat eu, care are același punctaj și trebuie să stea și el pe loc”, a declarat acesta, conform jurnalul.ro