Infofinanciar > Esential > Se vrea diminuarea independenței Sistemului Federal de Rezerve al SUA. Aliații lui Trump dezvoltă planuri
Esential

Se vrea diminuarea independenței Sistemului Federal de Rezerve al SUA. Aliații lui Trump dezvoltă planuri

capital.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Aliații lui Donald Trump elaborează în liniște propuneri care ar încerca să erodeze independența Sistemului federal de rezerve dacă fostul președinte va câștiga un al doilea mandat, în mijlocul unei diviziuni tot mai adânci între consilierii săi cu privire la cât de agresiv să conteste autoritatea băncii centrale.

Foști oficiali ai administrației Trump și alți susținători ai prezumtivului candidat republican au discutat în ultimele luni o serie de propuneri. De la schimbări politice graduale până la o afirmație de lungă durată potrivit căreia președintele însuși ar trebui să joace un rol în stabilirea ratelor dobânzilor.

Aliații lui Trump fac planuri

Un grup restrâns de aliați ai fostului președinte, a cărui activitate este atât de secretă încât nici măcar unii dintre foștii consilieri economici proeminenți ai lui Trump nu erau la curent cu ea, a elaborat un document de aproximativ 10 pagini care prezintă o viziune politică pentru banca centrală, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

Grupul de aliați ai lui Trump susține că acesta ar trebui să fie consultat cu privire la deciziile privind dobânzile. Iar proiectul de document recomandă supunerea reglementărilor Sistemului federal de rezerve la revizuirea Casei Albe și utilizarea mai energică a Departamentului Trezoreriei ca un control asupra băncii centrale.

Grupul susține, de asemenea, că Trump, dacă se va întoarce la Casa Albă, ar avea autoritatea de a-l demite pe Jerome Powell din funcția de președinte al Sistemului federal de rezerve înainte ca mandatul său de patru ani să se încheie în 2026, au declarat persoanele familiarizate cu această chestiune. Deși Powell ar rămâne probabil în consiliul guvernatorilor Sistemului.

Știe Trump de aceste eforturi?

Nu s-a putut stabili dacă Trump este la curent sau a semnat acest efort. Dar unele persoane apropiate discuțiilor cred că activitatea a primit binecuvântarea fostului președinte.

„Permiteți-ne să fim foarte specifici aici. Dacă un mesaj nu vine direct de la președintele Trump sau de la un membru autorizat al echipei sale de campanie, niciun aspect al viitoarelor anunțuri prezidențiale privind personalul sau politica nu ar trebui să fie considerat oficial”, au declarat Susie Wiles și Chris LaCivita, consilieri principali ai lui Trump, într-o declarație.

Trump, care le spune adesea consilierilor că adoră ratele scăzute ale dobânzilor și și-a exprimat frustrarea că nu le-a putut influența în calitate de președinte, nu a decis încă exact cum ar aborda Sistemul federal de rezerve într-un al doilea mandat, au declarat persoane apropiate acestuia. El se concentrează în primul rând pe viitoarele alegeri, pe problemele sale juridice continue și pe căutarea unui contracandidat.

Dar a purtat discuții informale cu consilierii despre posibilii candidați pentru a conduce banca centrală. Și și-a întrebat asociații dacă ar fi interesați de acest post, au spus persoanele respective. Trump s-a plâns în mod repetat, în public și în privat, despre Powell. A continuat o campanie de ani de zile pentru a-l discredita pe omul pe care l-a ales să conducă Sistemul federal de rezerve.

Dorințele lui Trump

Mai multe persoane care au vorbit cu Trump despre Sistemul federal de rezerve au spus că acesta pare să dorească o persoană la conducerea instituției care, de fapt, îl va trata pe președinte ca pe un membru din oficiu al comitetului de stabilire a ratelor băncii centrale. În cadrul unei astfel de abordări, președintele ar solicita în mod regulat opiniile lui Trump cu privire la politica privind rata dobânzii. Și apoi ar negocia cu comitetul pentru a direcționa politica în numele președintelui.

Unii dintre consilierii fostului președinte au discutat să ceară candidaților la funcția de președinte al Sistemului fereal de rezerve să accepte în mod privat să se consulte în mod informal cu Trump cu privire la deciziile băncii centrale, au declarat persoanele familiarizate cu această chestiune. Alții au prezentat argumentul că Trump însuși ar putea face parte din consiliul guvernatorilor Sistemului federal de rezerve în mod interimar. O opțiune pe care mai multe persoane apropiate fostului președinte au descris-o ca fiind exagerată.

Consilierii lui Trump sunt alarmați

Discuțiile i-au alarmat pe unii consilieri ai lui Trump cu viziuni mai tradiționale asupra rolului Sistemului federal de rezerve. Precum și pe parlamentarii republicani. Aceștia sunt îngrijorați de faptul că cizelarea normelor nescrise privind menținerea politicii la distanță de deciziile Sistemului federal de rezerve s-ar putea întoarce împotriva lor. În special dacă interferența politică îi determină pe investitori să concluzioneze că banca centrală este dispusă să tolereze o inflație mai mare.

Acest lucru ar putea crește ratele dobânzilor pe termen lung. Inclusiv ratele la creditele ipotecare, cărțile de credit și datoriile auto, în condițiile în care guvernul SUA trebuie să reînnoiască anual datorii de mii de miliarde de dolari. Un fost oficial al administrației Trump a descris perspectiva ca Trump să influențeze ratele dobânzilor drept un „gând înfiorător”.

„Având în vedere sarcina lor, independența lor este esențială pentru a face acest lucru într-un mod imparțial și apolitic”, a declarat senatorul Kevin Cramer (republican, N.D.), care a afirmat că se va opune eforturilor oricărui președinte de a contesta autonomia Sistemului federal de rezerve. „Există un motiv pentru care nu există doar un singur decident. Pentru că există garanții integrate într-un consiliu de guvernatori.”

Propunerile nu au parte de susținere

Senatorul Thom Tillis (republican, N.C.) a declarat că nici el nu ar aproba eforturile unui președinte, inclusiv ale lui Trump, de a interveni în politica monetară. „Trebuie să mă gândesc la Sistemul federal de rezerve pentru următorii 50 de ani. Nu pentru următorii patru. Iar independența este importantă”, a spus el.

Orice efort al lui Trump de a exercita controlul asupra Sistemului federal de rezerve s-ar confrunta cu obstacole instituționale semnificative. Chiar dacă o instanță ar susține un efort de retrogradare a lui Powell din funcția de președinte, Trump ar trebui probabil să îl ridice în această funcție pe unul dintre ceilalți șase guvernatori ai Sistemului federal de rezerve. Asta deoarece nu există posturi vacante în consiliul de administrație al băncii centrale. Doi dintre acești guvernatori au fost instalați de Trump.

O numire la Sistemul federal de rezerve este asemănătoare cu numirea unui jurist la Curtea Supremă. Odată ce cineva este instalat, este dificil să îl forțezi să plece. Judecătorii Curții Supreme sunt numiți pe viață. Iar guvernatorii Sistemului federal de rezerve au mandate de 14 ani pentru a asigura un anumit grad de independență față de politică.

Președintele nu are putere

Avocații care au studiat această problemă consideră că președintele nu are puterea de a-i concedia pe guvernatorii Sistemului federal de rezerve în urma unei dispute politice. Nu este clar dacă președintele are autoritatea de a retrograda președintele și de a-l înlocui cu un guvernator în funcție. Când era în funcție, Trump s-a gândit în privat să-l demită pe Powell. Dar nu a făcut-o niciodată. În parte pentru că consilierii săi i-au spus că nu are autoritatea necesară.

Într-un al doilea mandat, Trump s-ar confrunta cu două diferențe față de primul său mandat în ceea ce privește politica Sistemului federal de rezerve.

În primul rând, consiliul de administrație format din șapte persoane al băncii centrale nu este programat să aibă niciun post vacant până în ianuarie 2026. În primul său an ca președinte, Trump a avut ocazia să ocupe patru posturi vacante în consiliul de administrație al Sistemului federal de rezerve. Plus un al cincilea atunci când președinta Janet Yellen a plecat în 2018.

În al doilea rând, inflația este o preocupare mai serioasă. În 2017, oficialii Sistemului federal de rezerve au crescut ușor ratele dobânzilor de la niveluri foarte scăzute. Inflația a urcat doar pentru scurt timp până la ținta de 2% a Sistemului federal de rezerve. Iar ratele dobânzilor ajustate în funcție de inflație au fost peste zero doar pentru câteva luni. În schimb, Sistemul federal de rezerve a ridicat ratele anul trecut la cel mai ridicat nivel din 2001. Și le-a menținut acolo pentru a combate inflația care a urcat la un maxim al ultimelor patru decenii în 2022. Și continuă să se situeze peste ținta Sistemului federal de rezerve.

Rolul Sistemului federal de rezerve

Sistemul federal de rezerve are mandatul de a menține inflația la un nivel scăzut și piețele muncii sănătoase. Președinții au capacitatea de a influența Sistemul federal de rezerve prin numirile pe care le fac. Dar această autoritate poate fi limitată din cauza controalelor și echilibrelor integrate în sistemul băncii centrale.

Politica privind rata dobânzii este decisă de Comitetul federal pentru piața monetară deschisă. Care include șapte membri ai consiliului guvernatorilor cu sediul la Washington. Aceștia sunt numiți de președinte și confirmați de Senat. Mai include și 12 președinți ai băncilor regionale ale Sistemului federal de rezerve, care sunt numiți de consiliile private ale acestor bănci. Guvernatorii și președintele Sistemului federal de rezerve din New York au un vot permanent. Iar patru președinți de bănci de rezervă fac parte din comitet prin rotație, pentru un an la rând.

Refacerea Băncii Centrale

Unii consilieri ai lui Trump doresc ca președintele să facă un efort susținut pentru a reface banca centrală. Și încurajează legături mai strânse între administrație și consiliul de administrație al Sistemului federal de rezerve. Aceștia consideră că banca centrală și susținătorii săi de la Washington și de pe Wall Street au făcut un fetiș din autonomia operațională a Sistemului federal de rezerve, într-o măsură care nu este susținută de dreptul constituțional și nu este bună pentru economie.

Proiectul de document redactat de grupul de consilieri ai lui Trump ar reduce, printre altele, o parte din autonomia Sistemului federal de rezerve în politica de reglementare, supunând agenția procesului de revizuire aplicat altor agenții ale puterii executive din cadrul Biroului de Management și Buget atunci când emite noi reglementări sau reguli. De asemenea, ar solicita un rol mai puternic al Departamentului Trezoreriei în supravegherea oricăror programe de împrumut de urgență care sunt realizate împreună cu Sistemul federal de rezerve.

O instalare dificilă

Instalarea unui loialist la Sistemul federal de rezervear putea fi dificilă. Asta deoarece liderii băncii centrale au fost bântuiți de exemplul lui Arthur Burns. El a condus banca centrală din 1970 până în 1978. Burns a fost un economist foarte bine acreditat. Dar este ținut minte pentru că nu a reușit să țină în frâu inflația galopantă care a luat sfârșit doar după ce Paul Volcker a supus economia la două recesiuni dureroase la începutul anilor 1980.

Pe lângă alte pași greșiți, Burns a fost considerat de istorici (și de unii foști colegi) ca fiind prea preocupat de atragerea favorurilor președintelui. De atunci, bancherii centrali au luptat pentru a-și păstra autonomia politică.

Conducerea Sistemului Federal de Rezerve

În 2017, consilierii lui Trump l-au convins pe acesta să îl ridice pe Powell, la acea vreme guvernator al Sistemului federal de rezerve, la conducerea băncii centrale. În parte pentru că se temeau că Trump o va păstra pe Yellen. Aceasta era o democrată care este în prezent secretarul Trezoreriei. Powell susținuse public politica lui Yellen de menținere a ratelor dobânzilor la niveluri foarte scăzute.

Orice iluzii de care se bucura Trump cu privire la maleabilitatea lui Powell au fost spulberate în 2018. Atunci când Sistemul Federal de rezerve a continuat să ridice ratele dobânzilor. Trump a început o campanie neobișnuită de intimidare publică a lui Powell. Mai întâi pentru că a majorat ratele. Și apoi pentru că nu le-a redus suficient.

Powell a rezistat în mod public acestor presiuni. „Suntem oameni. Vom face greșeli. Sper că nu frecvent”, a declarat Powell în 2019. „Dar nu vom face greșeli de integritate sau de caracter”, informează wsj.com