Infofinanciar > Info > Voucherele sociale întârzie! Prima tranșă de bani va fi virată abia la primăvară
Info

Voucherele sociale întârzie! Prima tranșă de bani va fi virată abia la primăvară

Vouchere Sursa foto Spotmedia
Sursa foto: Spotmedia

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Programul „Sprijin pentru România”, 2,5 milioane de români defavorizați beneficiază de tichete de masă caldă și alimente. Programul Operațional pentru Sprijinirea Persoanelor Defavorizate oferă asistență materială pe baza cuponului social electronic, care are o valoare nominală de 250 de lei pentru fiecare două luni și este destinat exclusiv achiziționării de alimente și mese calde.

Proiectul se va derula până la data de 31 decembrie 2023, cu o alocare financiară totală admisă de 57.730.000,00 euro. Cu toate acestea, prima tranșă de ajutor financiar pentru achiziționarea de alimente și mese calde pentru români în 2023 va ajunge abia în luna martie!

Voucherele sociale întârzie

Următoarele tranșe vor fi distribuite în mai, iulie, septembrie și decembrie 2023 și sunt valabile timp de un an începând cu ziua în care sunt încărcate.

Vă reamintim că suma maximă pentru care se acordă ajutorul financiar a crescut de la 1.500 de lei la 1.700 de lei.

„Utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în alt scop decât cel prevăzut impune blocarea cardului și este sancționată între 1,5 și 2 puncte-amendă.

Astfel, pentru orice sesizare care se dovedește a fi veridică, organele abilitate de lege aplică sancțiunile prevăzute în actul normativ care reglementează acordarea voucherelor”, au transmis reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Guvernul României oferă sprijin financiar de 1.500 de lei românilor care au nevoie. Peste 2,4 milioane de români vor beneficia de acest ajutor în 2023. Cu aceste tichete se pot achiziționa doar alimente sau mese calde. Cardul poate fi anulat dacă faceți cumpărături suplimentare; acest lucru va duce la o penalizare de 1,5 până la 2 puncte de penalizare.

Cine poate beneficia de ajutorul social

-pensionarii cu venituri mici,

-persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu,

-familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

-familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

-familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare

-persoanele fără adăpost.

Mai mult, cetățenii vor primi sprijin financiar și pentru plata facturilor  Fiecare loc de consum/locuință vulnerabilă va beneficia de un ajutor pentru compensarea prețului energiei în valoare de 1.400 de lei, care poate fi utilizat până la sfârșitul lunii decembrie 2023. Ajutorul va fi acordat în două tranșe, după cum urmează: 700 lei pe semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 700 lei pe semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023, potrivit ziare.com.