Infofinanciar > Info > Voucherele pentru încălzire nu dau pace! Ultima dilemă: situația în care mai mulți beneficiari stau la aceeași adresă
Info

Voucherele pentru încălzire nu dau pace! Ultima dilemă: situația în care mai mulți beneficiari stau la aceeași adresă

Vouchere de energie
sursă foto: infofinanciar.ro

Creșterea accelerată a prețurilor la utilități a pus Guvernul României la treabă, la discuții la multe contradicții. O măsură luată în acest sens este adoptarea proiectului prin care statul acordă cetățenilor vulnerabili un ajutor, prin bani europeni, pentru a se descurca cu plata facturilor la energie electrică.

Acum, însă, după ce acest proiect a fost foarte mediatizat și discutat în spațiul public, acum a apărut o altă neînțelegere în rândul beneficiarilor. Anume: Ce se întâmplă în cazul în care la o singură adresă locuiesc mai mulți beneficiari ai acestui ajutor? Ei bine, toate aceste amănunte sunt trecute în proiectul de Guvern, specificânu-se faptul că sprijinul pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/an va ajunge doar o singură dată către solicitanții care au cerut acest ajutor, dar care locuiesc la aceeași adresă.

Se întâmplă acest lucru pentru că este vorba de aceeași factură de energie, de aceeași locuință, chiar dacă la locație stau mai mulți cetățeni care se înscriu în standardele acestui proiect guvernamental. Cu aceste fonduri, beneficiarii vor putea plăti servicii sau produse precum: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Vouchere de ajutor pentru încălzire

Aceste ajutoare se vor acorda cetățenilor vulnerabili sub formă de carduri, iar acestea din urmă vor fi distribuite prin sistemul pus la dispoziție de către Compania Națională Poșta Română. Listele beneficiarilor vor fi întocmite curând de către reprezentanții Muncii și Solidarității Sociale.

Cu aceste carduri, cetățenii vor putea plăti fie facturile curente, fie pe cele restannte, însă doar pentru locul de domiciliu al beneficiarului. Aceste plăți nu se pot realiza mai mult de opt plăți/loc de consum pe întreaga durată a programului de sprijin. În plus, aceste sume alocate prin cele două tranșe pe voucherele de energie nu vor putea fi preschimbate în bani lichizi și, de asemenea, nu vor putea fi folosite pentru a plăti cele necesare prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Avantajele acestor ajutoare

Acest ajutor din partea Guvernului pentru plata facturilor la energie nu este considerat drept venit și, astfel, nu are efecte către:

  • venitul minim garantat;
  • alocația pentru susținerea familiei;
  • statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Metodologia de încadrare în acest proiect

Guvernul a făcut publice și metodologiile prin care Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va aproba acordarea acestui sprijin financiar pentru categoriile vulnerabile, potrivit celor de la antena3.ro:

  • Se stabilește lista potențialilor beneficiari care se încadrează în categoriile stabilite în ordonanță.
  • Se verifică veniturile acestora.
  • Pentru fiecare punct de consum, se verifică numărul de locuitori.
  • Se verifică media venitului pentru fiecare loc de consum, pentru a vedea dacă se depășește pragul de 2.000 de lei.
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.