Infofinanciar > Info > Voucherele de alimente de 500 de lei, o frumoasă amintire din partea Guvernului. De ce nu au intrat banii românilor 
Info

Voucherele de alimente de 500 de lei, o frumoasă amintire din partea Guvernului. De ce nu au intrat banii românilor 

capital.ro
FOTO: capital.ro

La finalul lunii ianuarie, Guvernul României, prin vocea ministrului Investițiilor și a Proiectelor Europene anunța că românii cuprinși în cadrul programului  Sprijin pentru România vor primi pe cardurile sociale 500 de lei pentru a-și procura alimente. Ministrul Boloș a transmis faptul că respectivele carduri pentru alimente vor fi alimentate cu 500 de lei, contravaloarea a două tranșe.

Această situație a apărut din cauza faptului că Guvernul a anunțat că livrarea primei tranșe va fi decalată cu o lună, apropiindu-se astfel, de termenul celei de-a doua tranșă. Prin urmare, românii, potrivit declarațiilor făcute de oficiali, ar fi trebuit să primească 500 de lei, adică contravaloarea a două tranșe.

Guvernul a revenit asupra deciziei de a întârzia prima rată

Însă, după ce au anunțat inițial că prima tranșă va ajunge cu întârzieri, reprezentanții ministerului Investițiilor și a Proiectelor Europene au revenit asupra declarației și au decis ca alimentarea cardurilor cu prima tranșă să fie acordată conform graficului. Prin urmare, cardurile au fost alimentate doar cu 250 de lei în condițiile prevăzute în program

Românii aflați în impas primesc din partea Executivului câte 250 de lei, bani pe care îi acordă Guvernul pe tot parcursul anului, odată la două luni.

Voucherele în valoare de 1.500 de lei sunt acordate:

– pensionarilor care obțin venituri lunare de maxim 1.500 de lei;

– persoanele care suferă de un handicap grav, accentuat sau mediu și care nu obțin venituri nete lunare mai mari de 1500 de lei.

– familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei, sunt eligibile pentru programul Sprijin pentru România.

Guvernul oferă și  familiilor monoparentale aceeași sumă de 1.500 de lei dacă drepturile bănești ale acestora nu depășesc 600 de lei pe mebru de familie.

Măsura socială se mai acordă și familiilor care se încadrează în condițiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare,la care se adaugă și persoanele fără adăpost.

Cine poate beneficia de voucherele pentru energia electrică

De asemenea, Guvernul a început și acordarea  ajutoarelor sociale pentru energie, este vorba de un ajutor financiar de 1400 de lei acordat în două tranșe. Prima tranșă a fost livrată urmând ca cea de-a doua să ajungă pe cardurile românilor undeva prin luna septembrie.

Pot beneficia de cei 1400 de lei următoarele categorii sociale:

Pensionarii din sistemul public de pensii/ pensionarii care se află în evidența caselor de pensii sectoriale/ beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special a căror vârstă este cel puțin egală cu 60 de ani și ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;

– pensionarii care au pensie de invaliditate, a căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, indiferent de vârsta pe care o au;

– persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu și care au venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei;

– familiile care primesc alocație de susținere a familiei;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat;

Această categorie de vouchere pot fi utilizate nu doar pentru plata facturilor ci și pentru achiziționarea lemnelor de foc sau a buteliilor.

Pentru obținerea sprijinului financiar „e nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a precizat Marcel Boloș, potrivit kanald.ro.