Infofinanciar > Info > Vești bune pentru românii aflați la ananghie! Prima tranșă a cardurilor „Sprijin pentru România” va fi dublă
Info

Vești bune pentru românii aflați la ananghie! Prima tranșă a cardurilor „Sprijin pentru România” va fi dublă

capital.ro
FOTO: capital.ro

Pentru programul Sprijin pentru România din acest an, Guvernul a promis că românii eligibili vor primi pe cardurile sociale șase tranșe a câte 250 de lei. Banii vor fi livrați odată la două luni.

Sprijinul financiar este acordat doar românilor care au o situație financiară precară. Aceștia își pot procura doar alimentele de bază, în caz contrar riscă blocarea carului.

Prima tranșă de 500 de lei va fi acordată începând cu 20 februarie. Guvernul va acorda astfel și suma restantă, potrivit unor surse oficiale ale România TV.

Românii vor primi și în acest an 1500 de lei pentru procurarea alimentelor de bază

„La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le-au fost virați alți 250 de lei. Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni”, au precizat oficialii ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cardurile pot fi utilizate doar de beneficiari, însă, în cazurile excepționale în care titularul de drept nu se poate deplasa, îl poate înmâna unei persoane apropiate împreună cu actul de identitate.

Pot primi ajutorul pentru hrană, pensionarii care obțin venituri lunare de cel mult 1500 de lei; persoanele care suferă de un handicap grav, accentuat sau mediu, care de asemenea nu obțin venituri lunare mai mari de 1500 de lei; familiile care au doi copii în întreținere și care nu obțin venituri lunare pe membru de familie sunt mai mici de 600 de lei; familiile monoparentale care nu încasează venituri lunare mai mari de 600 de lei sau familiile care se încadrează la ajutorul social acordat în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat cu modificările și completările ulterioare și persoanele fără adăpost, potrivit romaniatv.net.

Criteriile de eligibilitate pentru voucherele de energie

Tot din 20 februarie Guvernul va acorda și vouchere pentru plata facturilor pentru energia electrică. Vor fi acordați 1400 de lei în două tranșe a câte 700 de lei. A doua tranșă va ajunge pe cardurile persoanelor eligibile începând cu luna septembrie a acestui an.

Voucherele pentru energie vor ajunge la pensionarii prezenți în registrele sistemului public de pensii; beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special a căror vârsta de minim 60 de ani iar veniturile lunare nu depășesc 2000 de lei; pensionarii care au pensie de invaliditate cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2000 de lei, indiferent de vârsta pe care o au.

De asemenea, voucherele pentru energie se vor acorda și familiilor care primesc alocație de susținere a familiei; familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venitul minim garantat.

Pentru obținerea voucherului pentru energie”„E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a precizat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Aceste vouchere pot fi utilizate pentru achitarea facturilor pentru energia electrică sau termică centralizată pe gaz precum și a buteliilor sau a lemnelor pentru foc.