Infofinanciar > Info > Valoarea voucherelor de vacanță crește în 2024! Dar se dau la mai puțini angajați
Info

Valoarea voucherelor de vacanță crește în 2024! Dar se dau la mai puțini angajați

Vouchere de vacanță, turism România
sursa foto romania tv

Angajații români au parte în fiecare an de diferite avantaje, care sunt extrem de apreciate. În acest sens, cetățenii primesc diferite tichete sau bonusuri, precum voucherele de vacanță. Acest beneficiu al angajaților aduce multe lucruri bune. De la motivarea lucrătorilor și optimizarea performanței la locul de muncă, până la stimularea turismului.

Voucherele de vacanță pot fi folosite doar la nivelul României. Astfel, unitățile de turism beneficia de un val mai mare de turiști. Dar, în 2024, anumiți angajați nu vor mai primi aceste vouchere. De asemenea, pentru beneficiarii din acest an, valoarea voucherului crește.

Voucherele de vacanță în 2024

Condițiile de oferire a voucherelor de vacanță sunt diferite în acest an. 2024 aduce reguli noi, a căror efecte trebuie să le suporte angajații. Astfel, valoarea voucherelor crește, dar lista de beneficiari se scurtează.

În acest an, valoarea voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei pe an. Dar, această majorare nu va fi resimțită de angajați. Inițiative de majorare are la bază protejarea beneficiarilor. Care ar urma să fie afectați de introducerea unui impozit pe voucherele de vacanță sau tichetele de masă. Taxă care ar urma să fie plătită din veniturile salariale.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii” se arată în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Reguli de folosire a voucherelor

Potrivit prevederilor legale, voucherele de vacanță pot fi folosite pentru diferite activități recreative. De la compensarea costului pentru transport, la mâncare, cazare sau tratamente balneare. Dar, beneficiarii trebuie să aibă în vedere și unele restricții. Pe care nu trebuie să le încalce.

Astfel, românii trebuie să știe că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Acestea nu pot fi oferite unei alte persoane spre folosință. Plata se poate face prin intermediul acestor vouchere folosind actul de identitate. De asemenea, aceste tichete oferite nu pot fi vândute altcuiva. În plus, inițiativa voucherelor de vacanță are rolul de a stimula turismul din România. Motiv pentru care acestea pot fi folosite doar pe teritoriul țării.

Impozitare de 10%

Românii vor avea de plătit un impozit de 10% pentru voucherele de vacanță din 2024. Această taxă va fi achitată în luna în care vor fi oferite voucherele. În plus, aceste tichete de la stat trebuie folosite într-un anumit interval de timp. Acestea au valabilitate de un an de zile de la momentul primirii.

Cum am mai spus, mai puțini bugetari vor avea parte de vouchere în acest an. Acest lucru are la nivel de cauză implementarea plafonului de venit pe care angajatul nu trebuie să-l depășească pentru a beneficia de vouchere. Așadar, conform legii, vor putem primi tichetele de vacanță doar angajații cu salarii lunare nete de sub 8.000 de lei pe lună. Cei cu salarii mai mari decât pragul stabilit și care au beneficiat până acum de vouchere nu vor mai primi acest avantaj în 2024, conform Jurnalul .