Infofinanciar > Info > Vouchere de vacanță! Impactul ascuns: „Nu doar cei de la stat ar trebui să beneficieze de avantajele astea”
Info

Vouchere de vacanță! Impactul ascuns: „Nu doar cei de la stat ar trebui să beneficieze de avantajele astea”

Vouchere de vacanță - Sursă foto: playtech.ro
sursa foto - playtech.ro

În sectorul privat, toţi angajaţii ar putea primi vouchere de vacanţă începând cu anul 2024, conform unui proiect de lege iniţiat de partidele aflate la guvernare. Scopul acestui demers este eliminarea inechităţilor dintre sectorul public şi cel privat şi stimularea creşterii turismului.

Chiar dacă această iniţiativă este apreciată de salariaţi şi angajatori, experţii economici consideră că ar putea avea un impact negativ asupra bugetului de stat şi ar putea conduce la creşterea preţurilor.

Voucherele vor fi dăruite timp de trei ani

Voucherele pentru sectorul privat ar putea fi oferite angajaților timp de trei ani: „Peste 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat ar urma să primească, începând de anul viitor, vouchere de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei. Impactul bugetar pentru această măsură ar fi de peste 6 miliarde de lei, bani care vor veni de la bugetul de stat, mai exact din contribuţiile pe care le au angajaţii la stat”, afirmă un repoter Observator, Mădălina Chiţac,.

Acest lucru se referă la impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale. Vestea i-a bucurat pe salariaţii din mediul privat, dar şi pe antreprenori. „Şi noi muncim. Şi noi mergem în vacanţă. De ce nu? Eu aş fi fericit să primesc un voucher de vacanţă”, este de părere un român. „Să nu facem discriminare între privat şi cei care sunt angajaţi la stat”, crede altcineva. „Nu doar cei de la stat ar trebui să beneficieze de avantajele astea. Cei de la privat, de obicei, sunt mai oropsiţi”, mărturisește un angajat.

„Este un suport şi o susţinere pe care o primim de la stat. Este un beneficiu pe care angajatul îl va avea. Şi atunci vom avea angajaţi mai fericiţi. Angajaţi mai fericiţi, înseamnă că vor fi mai productivi. Deci cu siguranţă se creşte productivitatea muncii”, consideră Cristina Bombeanu, reprezentant al unei companii.

Efectul pozitiv asupra industriei turismului

Guvernanții sunt de părere că sprijinul ar ajuta chiar și industria turismului:  „O infuzie garantată anuală de peste un miliard şi jumătate de euro ar ajuta foarte mult. Ar însemna o garanţie a dezvoltării acestei activităţi şi acestei industrii în România. Ar stimula multe alte sectoare din economie”, afirmă Daniel Cadariu, ministrul Turismului.

„Turismul înseamnă, de fapt, foarte multe industrii conexe. Motiv pentru care nu numai hotelurile, pensiunile ar avea de câştigat. Poţi să-i foloseşti pe un weekend la munte, doar cu mic dejun şi cazare inclusă, sau poţi să-i foloseşti într-o pensiune în care vei găsi servicii complete, mâncare. Nu e nici o sumă foarte mare, dar nici mică”, a declarat Roxana Ilinca, specialistă în turism.

Analiştii economici consideră că măsura ar putea fi, de fapt, controversată. „S-ar putea să ne placă că primim aceşti bani de la bugetul statului, dar să nu ne placă atunci când o să vedem că preţurile vor creşte. Impozitul pe venit este o sursă de finanţare a bugetului statului. Avem nevoie de cheltuieli sociale, de care beneficiază toată lumea. Aceste cheltuieli vor fi diminuate”, a explicat un analist economic, Dan Schwartz, citat de Antena Observator.