Infofinanciar > Info > Vin banii pentru familiile care vor să apeleze la fertilizarea in vitro! Anunțul a fost făcut de Gabriela Firea
Info

Vin banii pentru familiile care vor să apeleze la fertilizarea in vitro! Anunțul a fost făcut de Gabriela Firea

Firea Sursa foto News București
Sursa foto: News București

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a susținut că regulamentele programului de finanțare a fertilizărilor in vitro sunt aproape de a fi finalizate. Prin acest proiect, autoritățile vor oferi bani femeilor şi cuplurilor care nu pot rămâne însărcinate în mod natural. Conform spuselor ministrului, plățile vor începe să fie efectuate în a doua jumătate a lunii noiembrie.

De asemenea, Firea a precizat că dosarul pentru a participa la acest program este ușor de alcătuit. Totodată, condițiile de eligibilitate sunt relaxate, astfel încât să poată participa cât mai multe femei şi cupluri care doresc să-și întemeieze o familie, a mai spus oficialul.

Obiectivul: creșterea natalității

Scopul acestui program este de a crește natalitatea în România, care a scăzut dramatic după Revoluţia din 1989, a mai transmis ministrul Familiei, potrivit celor de la România TV.

„Regulamentul şi normele de aplicare, la care s-a lucrat din plin în această perioadă, sunt aproape gata, astfel încât la începutul viitoare vom putea face publice toate criteriile, care eu zic că sunt foarte simple, important este să existe o indicaţie din partea unui medic specialist în fertilizare.

Este dorinţa noastră de a creşte natalitatea în România, care din păcate a scăzut vertiginos în ultimii ani. Dacă înainte de Revoluţie se năşteau peste 600.000 de copii pe an, anul trecut s-au născut doar 180.000, iar anul acesta cifra este tot în scădere.

Asadar ne dorim sa facem primele plati cu voucherele pe care le dorim cat mai simple, digitalizate, in a doua parte a lunii noiembrie. Dosarele sunt foarte simple, nu dosar cu sina, astfel incat vom putea onora aceste plati atat pentru tratamentul din farmacii, cat si pentru procedura in sine si monitorizare. Deci vom prinde sume suficiente in buget si pentru anul viitor.

Anul acesta ne dorim sa onoram macar 2.500 de cereri, iar anul viitor 10.000 de proceduri.

Nu in ultimul rand, creditele cu garantia statului, proiect lucrat cu Ministerul Finantelor si cu Fondul Roman de Garantare, pentru studenti, de 10.000 de euro si pentru tinerele familii 15.000 de euro. De asemenea si aceste proiecte sunt terminate, saptamana viitoare vom semna contractele cu bancile comerciale partenere.”, a precizat  Gabriela Firea, prin intermediul unui video de pe pagina sa de Facebook.

Bani pentru femeile de până în 45 de ani

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a susținut că a prelungit pragul de vârstă al femeilor care pot accesa banii din acest program până la 45 de ani.

„În primul rând, faţă de programul naţional existent deja, am extins vârsta femeilor care pot să acceseze acest program până la 45 de ani. Am extins-o şi în sensul vârstei primare, adică 20 de ani, şi vârstei maximale – 45 de ani. Aş spune, de asemenea, că suma este acoperitoare pentru întreaga procedură de fertilizare in vitro, atât tratamentul, achiziţia acestuia, de asemenea, embriotransferul, dar şi monitorizarea ulterioară acestei proceduri, însemnând 15.000 de lei, la cursul zilei aproape 3.000 de euro”, a susținut oficialul.

Totodată, de acum încolo programul va permite efectuarea a trei proceduri pe an, cu indicaţie medicală, nu doar a uneia cum era prevăzut în lege până acum.