Infofinanciar > Info > Vouchere de 1.450 de lei de la stat pentru români! Cine poate beneficia de bani și pentru ce pot fi folosiți
Info

Vouchere de 1.450 de lei de la stat pentru români! Cine poate beneficia de bani și pentru ce pot fi folosiți

Salariu Sursa foto Spynews.ro
Sursa foto Spynews.ro

Și anul acesta, ca și în 2022, zeci de mii de români vor putea beneficia de vouchere în valoare de 1.450 de lei, impozabili însă încă din luna din care vor fi virați banii.

Conform Ministerului Educației și anul acesta, dar și în următorii patru ani, profesorii și angajații din învățământ vor beneficia de vouchere de vacanță. Din păcate, suma propusă pentru a fi primită de beneficiari în contul anului 2023 nu a fost majorată și nici măcar actualizată în pas cu inflația. Prin urmare va fi identică cu cea primită anul trecut, respectiv în valoare de 1.450 de lei. Și tot ca și anul trecut, voucherele vor fi emise și în 2023 doar pe suport electronic.

Conform prevederilor oficiale, suma primită pe suportul electronic este impozabilă, iar impozitul se aplică chiar din luna în care este acordată. Impozitul pe venit aplicat este, potrivit prevederilor în vigoare ale Codului Fiscal, de 10%, prin urmare angajații care primesc aceste vouchere trebuie să plătească 145 de lei impozit, relatează edupedu.ro.

Ce perioadă de valabilitate are voucherul

Conform prevederilor Ministerului Educație, de voucherele de vacanță pot beneficia doar profesorii și angajații din învățământ care au desfăşurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea acestora este proporțională cu perioada lucrată.

Ordinul Ministerului Educație stabilește că voucherul de vacanță are perioada de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic. Limitarea se referă doar la perioada în care este disponibilă suma de 1.450 de lei și nu afectează și perioada de valabilitate a suportul electronic. Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinul. Asta înseamnă că cei 10% impozit, adică 145 de lei, vor fi reținuți de angajator în luna în care aceste vouchere vor fi date.

Ce acte trebuie depuse

Conform articolului 2, alineatul 1 al Ordinului emis de Ministerul Educației, „în cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază”.

Conform sursei citate, pentru cei care în cursul anului 2022 „au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1).”

Totodată, la articolul 3 este menționat că beneficiarii care nu doresc să primească vouchere de vacanță depun o solicitare scrisă la unitatea/instituția angajatoare, în termen de 30 de zile de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.