Infofinanciar > Info > Vor fi taxați roboții de la casele de marcat. Reduceri pentru cumpărătorii care folosesc casele self-pay
Info

Vor fi taxați roboții de la casele de marcat. Reduceri pentru cumpărătorii care folosesc casele self-pay

Vor fi taxați roboții de la casele de marcat. Reduceri pentru cumpărătorii care folosesc casele self-pay
sursa foto GdS

Scandalul marilor magazine este un subiect principal în ultima perioadă. Un hipermarket a decis să renunțe la casieri, iar toate casele de marcat să devină self-pay. Clienții hipermarketului au fost revoltați de această decizie din numeroase motive.

Această implementare înseamnă pierderea locului de muncă pentru multe persoane care ocupau postul de casier. De asemenea, clienții au fost nemulțumiși de faptul că vor fi nevoiți să îți scaneze singuri produsele pe care doresc să le achiziționeze. Opinia publică a ridicat problema ca fiind inacceptabilă. Cumpărătorii simt că prin procesul de scanare personală a produselor, muncesc gratis pentru hipermarket.

Folosirea caselor self-pay, o reducere la cumpărături

Cei care achiziționează produse din hipermarketurile self-pay au subliniat că s-ar acomoda cu situația dacă ar exista un beneficiu pentru clienți în urma acestei implementări, precum o reducere aplicată pe bonul final.

Președintele ANAF a anunțat că roboții de la casele de marcat vor fi taxați, pentru ca sistemul să fie legal. Șeful Fiscului a anunțat că așteaptă o decizie politică cu scopul modificării legii. Această modificare ar facilita cerința clienților, care vor fi beneficiarii unei reduceri în urma folosirii caselor self-pay. Astfel, românii care se transform în casieri vor primi reduceri la cumpărături.

După ce un lanț de magazine din România a decis să renunțe la casieri și să modernizeze sistemul de plată, politicienii s-au gândit repede la o soluție care să faciliteze și bugetul statului. Eliminarea casierilor ar lăsa un gol în bugetul de stat. În această direcție, se realizează o decizie politică pentru a repara lipsurile.

Președintele ANAF așteaptă o decizie politică 

O casă de marcat rapidă ar putea aduce lunar aproximativ 1200 de lei la stat. În același timp, clienții care își scanează singuri produsele cumpărate ar putea primi o reducere de preț, conform unei propuneri ale social-democraților. Această decizie ar fi în beneficiul cumpărătorilor și a statului, dar în detrimentul magazinelor care ar trebui să plătească taxe în plus.

Președintele ANAF a declarat că există o discuție în direcția implementării unei astfel de legi. Pentru validarea ei se așteaptă o decizie politică cu scopul modificării legii. Dacă legea va fi adoptată, șeful instituției așteaptă să afle care va fi rolul ANAF în această situație.

„Este o discuție în ultima perioadă care nu este de competența ANAF-ului. Dacă în Parlament se va aproba o asemenea lege, o să vedem cum va fi și dacă ANAF va fi implicat sau nu în asemenea mecanism. Noi, ca și ANAF, nu am participat la o asemenea discuție. Am înțeles că este o inițiativă parlamentară. Dacă o să fie adoptată, atunci o să vedem care va fi rolul nostru într-un asemenea sistem” a declarat Lucian Heiuş, Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), conform Antena 3. 

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.