Infofinanciar > Info > Vom plăti mai mulți bani pe medicamente. Cum îi va ajuta statul pe românii care nu-și permit pastilele
Info

Vom plăti mai mulți bani pe medicamente. Cum îi va ajuta statul pe românii care nu-și permit pastilele

Antibiotice, Sursă foto: Shutterstock
Credit imagine: Shutterstock

În România, este o criză a medicamentelor generice. În lipsa acestor variante universale și ieftine, românii se văd prinși între două opțiuni indezirabile: să dea o avere pe medicamentele de brand sau să-și lase bolile să avanseze.

Directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Marinescu, consideră că sunt necesare măsuri de protecție socială pentru românii care se găsesc în dificultăți financiare. În special când aceste dificultăți le periclitează starea de sănătate.

Perspectiva internațională a medicului

Adrian Marinescu încearcă, în primul rând, să calmeze opinia publică. El aduce în discuție medicamentele a căror prezență nu o conștientizăm, deși ele nu au dispărut efectiv de pe piață.

„E o discuţie cu medicamentele generice. N-aş vrea să înţelegem că în România lucrurile stau diferit şi că aceste medicamente originale şi medicamente generice nu există peste tot în lume. E important pentru că noi trăim cu impresia că se întâmplă doar în România şi că e un lucru rău.

Ce mi se pare extrem de important atunci când un medicament nu îl poţi înlocui, sunt astfel de situaţii, medicamente ieftine necesare în diverse afecţiuni şi pe care medicul realmente nu are cum să le înlocuiască şi este în căutare şi ajunge în punctul în care aceste medicamente trebuie să fie aduse la vecinii noştri fie că vorbim de Ungaria sau de alte cazuri. Am văzut lucrul ăsta inclusiv la nivel de spital. Sunt antibiotice de care ai nevoie şi îţi dai seama că ele de fapt există”, a afirmat medicul, conform stiripesurse.ro.

Rolul ajutoarelor de la stat în criză

„Nu cred că se pune problema atunci când avem medicamente generice că nu le putem cumpăra. Discuţia este că atunci când sunt medicamente care au un preţ ridicat şi care sunt absolut necesare pentru anumită boală şi nu reuşim să le cumpărăm şi eu cred că în această situaţie trebuie să fie programe sociale care să ne ajute în direcţia asta pentru că altfel soluţia…Ştiţi că este un cerc vicios, în momentul în care nu luăm anumite medicamente, de fapt, afecţiunea noastră de bază ajunge într-un stadiu avansat şi vom plăti mai mult. Tot statul, tot cetăţenii vor plăti şi nu este o rezolvare să nu îţi iei anumite medicamente. Trebuie să fie programe sociale care să îi ajute pe cei care nu pot să cumpere aceste medicamente”, opinează director Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Pentru a exemplifica, medicul a relatat următorul incident, subliniind importanța unor ajutoare sociale:

„Ieri, când a fost vorba de un pacient care avea nevoie de un antibiotic care nu era nici scump, nici extrem de preţios din punct de vedere terapeutic pentru că era deosebit de utilizat, e vorba de o penicilină, nu am să dau denumirea comercială şi care nu se mai găseşte în farmacii. Care este urmarea?

Pentru că avem soluţii medicale, dar aceste soluţii medicale înseamnă, de exemplu, un alt antibiotic care ar fi mai scump sau poate fi un alt antibiotic care se administrează injectabil şi era vorba despre un copil. Şi atunci vor fi urmări pe de o parte prin faptul că dacă nu se găsesc în comerţ vom fi obligaţi să face internări pentru anumiţi pacienţi ceea ce va supraîncărca spitalul. Pe de altă parte, dacă unele medicamente vor lipsi din farmacii, atunci externările mai rapide, aşa cum se cer conform normelor, vor fi limitate, va trebui să spitalizăm pacientul o perioadă mai lungă de timp pentru că nu se găsesc medicamente în farmacii şi un consum suplimentar la nivelul efortului financiar din cadrul spitalului”.

Astfel, Adrian Marinescu discută și despre povara de pe umerii cadrelor medicale în fața acestei crize a medicamentelor.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.