Infofinanciar > Lumea la zi > Vom fi mai operativi. Baza noastră cu drone se modernizează cu finanțare americană
Lumea la zi

Vom fi mai operativi. Baza noastră cu drone se modernizează cu finanțare americană

mq-9-reaper-drones, sursa foto newsweek
Foto: facebook.com

A fost modernizată Baza Aeriană Câmpia Turzii, lângă Cluj. Ea s-ar putea numi baza noastră cu drone, pentru că aici armata americană are mai multe drone folosite în misiune de supraveghere.

Modernizarea este un proiect al Statelor Unite și investiția se ridică la 34 de milioane de dolari

Baza noastră cu drone ia avânt

Cu banii Pentagonului, în Baza Aeriană 71 s-au construit un hangar de mari dimensiuni și o clădire pentru o escadrilă. S-a mai înălțat și o platformă pentru avioane.

Până acum, armata americană a demarat în această bază 17 programe majore de modernizare. Ele au fost în valoare de 126 milioane de dolari și 11 au fost deja finalizate.

De prima mână

La Radio Roânia Actualități, comandorul în rezervă Valentin Mateiu a spus că va fi o bază aeriană de prima mână. Asta în sensul în care aici pot ateriza avioane de vânătoare și bombardiere. Baza este privi la nivel strategic, un FOB, o bază înaintată de operații. O bază bine protejată și având capacitatea de a lovi în întreg spațiul Mării Negre.

Armata americană are la Câmpia Turzii și mai multe drone MQ-9 Reaper. Performantele aparate fără pilot sunt folosite în misiuni de supraveghere, însă pot fi și înarmate.

Putem supraveghea

Comandorul Valentin Mateiu: ”De aici se pot proiecta zborurile dronelor.  În felul acesta să avem o contribuție importantă la sistemul C4ISR din Marea Neagră, supravegherea spațiului aerian și naval”.

În Baza Aeriană Câmpia Turzii au venit constant în ultimii ani avioane de vânătoare ale SUA. Americanii au trimis aici aparate F-16, F-15 sau A-10 Thunderbolt.

Statele Unite ale Americii nu au investit doar în Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii. În prezent, americanii au mai multe programe de modernizare, în valoare de 220 de milioane de dolari în poligonul Cincu și în Baza Mihail Kogălniceanu.

De mare interes

Modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii ocupă primul loc în bugetul Forțelor Aeriene SUA, pentru investiții: 130 de milioane de dolari.

Nu e prima oară când forțele americane investesc în infrastructura militară a României. Bazele de la Mihail Kogălniceanu (Constanța) și de la Borcea (lângă Fetești) au fost modernizate în parte tot cu banii armatei americane. De baza de la Câmpia Turzii s-a auzit mai puțin, însă și acolo SUA au investit 14 milioane de dolari în ultimii cinci ani.

Baza aeriană de la Câmpia Turzii este ceea ce armata numește o bază „de adâncime”. O astfel de bază este importantă în orice operațiune, pentru că asigură sprijinul și „rezervele” pentru bazele din prima linie.