Infofinanciar > Info > Vom avea de achitat taxe suplimentare! De când intră în vigoare restructurările fiscale
Info

Vom avea de achitat taxe suplimentare! De când intră în vigoare restructurările fiscale

Calculator
Sursă foto: pixabay

Una dintre ideile pe care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, le va prezenta coaliției de guvernare pentru a acoperi creșterea cheltuielilor bugetare este eliminarea mai multor facilități fiscale. Propunerea, care ar putea avea un impact asupra a milioane de români, ar putea intra în vigoare de la 1 septembrie. 

Pentru că a promis în PNRR că va reduce treptat facilitățile fiscale pentru a crește veniturile bugetare, guvernul are în vedere o reajustare a facilităților fiscale. Măsura de 10% din salariu pe care toți angajații români trebuie să o plătească pentru asigurarea de sănătate, printre altele, a fost dezvăluită de noul ministru de finanțe al țării, Marcel Boloș. 

Potrivit acestuia, coaliția și premierul nu au discutat încă despre momentul prezentării rectificării bugetare, dar luna august ar fi cel mai bun moment pentru a face acest lucru. 

Este nevoie de un plan de măsuri fiscal-bugetare 

„Este limpede că avem nevoie de acest plan de măsuri fiscal-bugetare şi urmează să le prezentăm în curând. Ele sunt analizate la nivelul Ministerului de Finanțe, continuăm şi în această săptămână cu această analiză”, a spus ministrul Boloş. 

În plus, ministrul Finanțelor a mai subliniat și că este esențială o restructurare a facilităților fiscale, iar aceste măsuri sunt obligatorii pentru redresarea situației economice a țării noastre. 

„Noi suntem acum în situaţia în care facilităţile fiscale le-am cam amestecat cu politicile sociale. Noi suntem susţinătorii investiţiilor şi ai stimulării prin sistemul de facilităţi fiscale a investiţiilor aduse de mediul privat. Din acest punct de vedere, trebuie să schimbăm această paradigmă şi să trecem spre acest mod de a acorda facilităţile fiscale pentru investiţii pe care le atrage mediul privat. 

Vă spun drept că, aşa cum am precizat, noi avem un amestec de facilităţi fiscale cu politici sociale. Politica socială se poate face prin intermediul programelor pe care Guvernul le are şi, din acest punct de vedere, nu cred că ar trebui să le amestecăm atât de mult încât să generăm impactul de 75 de miliarde de lei”, a explicat Boloş. 

Restructurarea încă trebuie votată la nivelul Coaliției 

„O vom prezenta în curând. Sunt tipuri de facilităţi fiscale care trebuie omogenizate în sensul în care, spre exemplu, regula că toată lumea plăteşte contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de sănătate să fie obligatorie pentru toţi care sunt în situaţia de a beneficia de aceste tipuri de stimulente şi ele să fie, până la urmă, cu impact economic şi cu impact asupra dezvoltării economice. Noi susţinem dezvoltarea economică, susţinem investiţiile şi vrem ca acest sistem de facilităţi fiscale să sprijine mediul de afaceri care aduce investiţii noi în economie. 

Prioritatea noastră este de a crea locuri de muncă, nu este doar un slogan, trebuie să facem din aceste facilităţi fiscale instrumente reale de a pune pe picioare şi a atrage cât mai mult volum de investiţii. Nu este vorba de eliminarea lor, să nu înţelegem greşit. Nu am spus niciodată că le eliminăm, ci le restructurăm. Înseamnă că le regândim încât să fie aplicate după reguli unitare, cum am dat exemplul contribuţiei la asigurările sociale de sănătate – unii plătesc, alţii nu plătesc”, a transmis ministrul Finanţelor, potrivit Daily Business.