Infofinanciar > Lumea la zi > Putin votează cu Biden: „Este previzibil, este un politician de formație veche“
Lumea la zi

Putin votează cu Biden: „Este previzibil, este un politician de formație veche“

Putin și Biden, Sursă foto: CNBC
Sursa foto: Arhiva companiei

O președinție a lui Joe Biden ar fi mai bună pentru Rusia decât una a lui Donald Trump, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

Președintele Vladimir Putin a acordat recent un interviu jurnalistului pro-Kremlin Pavel Zarubin. Unul din subiectele abordate în cadrul interviului a fost și cel al viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA. În acest context, liderul de la Kremlin a declarat că Biden ar fi mai bun pentru Rusia. „Pentru că este o persoană mai experimentată. Este previzibil, este un politician de formație veche”, a explicat Putin.

Președintele a precizat însă că Rusia ar „lucra cu orice lider al SUA care câștigă încrederea poporului american”.

Putin nu se abține de la comentarii

Fostul ofițer KGB și-a făcut un obicei din a comenat alegerile prezidențiale americane. La sfârșitul lui 2015, liderul de la Kremlin l-a lăudat pe Donald Trump. Putin la declarat „o persoană strălucitoare și talentată, fără nicio îndoială”. El l-a desemnat pe Trump drept candidatul principal pentru alegeri cu câteva luni înainte de Convenția Națională Republicană.

De asemenea, președintele rus nu și-a disimulat antipatia față de candidata democrată la președinție Hillary Clinton. Putin a continuat să nege amestecul rusesc în alegerile din 2016. Într-un interviu despre intervenția hackerilor asupra Comitetului Național Democrat, a declarat că „nu există nimic fals în legătură cu acest lucru. Fiecare grăunte din el este adevărat. Iar conducerea democrată a recunoscut acest lucru”.

Biden nu îl menajează

Președintele american Joe Biden nu l-a menajat pe Putin de la invazia Ucrainei. Chiriașul de la Casa Albă l-a numint pe liderul rus în mod repetat criminal de război. Lucru pe care purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a catalogat drept „absolut inacceptabil și de neiertat”.

Comentariile liderului rus vin, la scurt timp, după ce Trump a declarat că ar încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” cu orice țară membră a NATO care nu respectă liniile directoare privind cheltuielile. Afirmație despre care șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că îi expune pe soldații europeni și americani la risc sporit.

Promisiunea lui Trump – dacă va fi respectată – ar anula clauza de apărare colectivă care se află în centrul alianței. Iar Putin critică de mult timp NATO și se opune extinderii sale. În interviul său, președintele rus a declarat că regretă că „nu a început acțiunile active în Ucraina mai devreme” de februarie 2022. El susține că liderii occidentali au mințit Rusia cu privire la „neextinderea NATO spre est”.

„Am fost și suntem îngrijorați de posibilitatea ca Ucraina să fie atrasă în NATO. Deoarece acest lucru ne amenință securitatea”, a subliniat Putin.

Nu s-a bucurat de interviul cu Carlson

În interviul recent cu personalitatea media de extremă-dreapta Tucker Carlson, Putin a declarat că SUA ar putea „ajunge la un acord cu Rusia” cu privire la Ucraina. Aceasta a fost o sugestie care părea să implice faptul că un acord ar putea fi negociat peste capul ucrainenilor.

Liderul rus și-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea față de Carlson. Președintele a fost critic vizavi de stilul de interviu al personalității media americane. „Sincer, am crezut că va fi agresiv și va pune întrebări dure. Nu numai că eram pregătit pentru asta, dar mi-am dorit asta. Pentru că mi-ar fi dat ocazia să dau răspunsuri dure la rândul meu”, a declarat Putin.

„Ca să fiu sincer, nu m-am bucurat pe deplin de acel interviu”, a mai precizat liderul de la Kremlin, citat de CNN.