Infofinanciar > Lumea la zi > Întâlnirea dintre Kim Jong Un și Putin! Cum s-ar putea zgudui relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia î
Lumea la zi

Întâlnirea dintre Kim Jong Un și Putin! Cum s-ar putea zgudui relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia î

kim jong un (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Viitoarele întâlniri dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea contribui la reconfigurarea modului în care Nordul retras și neîncrezător a tratat cu partenerii săi de la Moscova și Beijing, spun analiștii.

Atunci când Kim a vizitat Rusia pentru prima dată în 2019, summitul său cu Putin a fost aproape o chestiune trecută cu vederea, în mijlocul întâlnirilor mai ostentative cu președintele american de atunci, Donald Trump, și a multiplelor vizite pentru a se întâlni cu singurul aliat din tratat și principalul partener economic al Coreei de Nord, China. În acest an, relațiile dintre Pyongyang și Moscova sunt în centrul atenției, Kim alegând Rusia – și nu China – ca prima sa vizită externă de dinainte de pandemia COVID-19, ceea ce ridică perspectiva că ar putea căuta să echilibreze cele două mari puteri de la granițele sale una împotriva celeilalte, au declarat analiștii.

Rusia și problemele ei

Rămâne de văzut dacă Putin și Kim se înțeleg asupra a ceva substanțial, cum ar fi o tranzacție de armament sau un ajutor economic, dar demersurile lor de refacere a legăturilor ar putea avea implicații pentru războiul din Ucraina, pentru tensiunile cu Coreea de Sud și Japonia și pentru rivalitatea dintre China și SUA. „Coreea de Nord a fost practic pe cont propriu, fără aliați adevărați”, a declarat Artyom Lukin de la Universitatea Federală Extrem de Est din Rusia. „Acum, Coreea de Nord are nevoie de aliați în sensul politico-militar deplin al termenului”.

China va fi principalul aliat și protector al Pyongyangului, dar și Rusia va avea un rol, a spus el, potrivit Reuters.

„Spre deosebire de alianța China-Coreea de Nord, alianța Rusia-Coreea de Nord va fi cea a egalilor”, a adăugat el. La începutul guvernării sale, relațiile lui Kim cu Beijingul și Moscova au fost reci, ambele țări alăturându-se sancțiunilor internaționale împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale de arme nucleare și de rachete.

Kim și Vladimir

Începând din 2018, însă, Kim a făcut demersuri pentru a repara legăturile și a capitalizat pe baza rivalităților care au divizat China și Rusia de Statele Unite și alții. Pyongyang și Moscova au negat că Coreea de Nord ar furniza arme Rusiei, dar au promis să stimuleze legăturile militare, posibil inclusiv exerciții comune, iar discuțiile ar putea include, de asemenea, ajutorul umanitar rusesc pentru Nord. Unii analiști și diplomați cu sediul la Beijing spun că China ar putea considera decizia lui Kim de a vizita Rusia în prima sa călătorie internațională din ultimii ani ca fiind oarecum o jignire.

Kim l-a vizitat pe Xi la Beijing în prima sa călătorie externă cunoscută în calitate de lider în 2018, iar ultima dată s-au întâlnit când Xi a vizitat Pyongyangul în 2019, chiar înainte de izbucnirea pandemiei COVID.

„Dacă ești Xi Jinping, trebuie să te întrebi de ce Kim vizitează Vladivostok și nu Beijingul în prima călătorie în afara Coreei de Nord de dinainte de pandemie”, a declarat John Delury, profesor de studii chinezești la Universitatea Yonsei din Seul, Coreea de Sud. „În timpul Războiului Rece, bunicul lui Kim (Kim Il Sung) a jucat în mod subtil și eficient pe seama vanităților și anxietăților Beijingului și Moscovei, care se aflau într-o competiție pentru dominație în cadrul blocului socialist”, a adăugat el.

Tensiuni noi

„În acest nou mediu asemănător cu cel al Războiului Rece, nu ar trebui să respingem posibilitatea ca chinezii să fie un pic supărați văzând că Kim l-a ales pe Putin în locul lor”. Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la summit. Mai mulți academicieni chinezi cărora li s-a cerut să comenteze summitul au refuzat, spunând că subiectul este prea sensibil.

Cele câteva rapoarte din presa de stat chineză s-au referit doar la declarațiile oficiale ale Rusiei și Coreei de Nord cu privire la întâlnire. Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, a declarat că nu a fost surprins că Kim a ales Rusia ca primă destinație în străinătate după pandemie, având în vedere interesul liderului nord-coreean de a exploata geopolitica „noului Război Rece”.

Chiar și așa, tensiunile și neîncrederea persistă între Coreea de Nord, China și Rusia, iar acest lucru ar putea limita cooperarea în ceea ce privește lucruri precum exercițiile militare comune sau transferul de tehnologie militară sensibilă, a spus el.

„Este puțin probabil ca Putin să-i ofere lui Kim tehnologie pentru miniaturizarea dispozitivelor nucleare sau pentru propulsia submarinelor cu propulsie nucleară, deoarece nici măcar o mașină de război disperată nu-și schimbă bijuteriile coroanei militare pentru muniții vechi și proaste”, a spus Easley. „Încrederea este atât de scăzută între Rusia, Coreea de Nord și China încât o alianță reală a celor trei nu este credibilă sau sustenabilă”.