Infofinanciar > Lumea la zi > Viziuni contradictorii. SUA și Israelul nu au aceeași părere despre încetarea războiului din Gaza
Lumea la zi

Viziuni contradictorii. SUA și Israelul nu au aceeași părere despre încetarea războiului din Gaza

gaza (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto dreamstime.com

dinAdministrația Biden dorește să se concentreze pe încetarea focului și pe reconstrucția Gaza. Totuși, liderul Israelului promovează o nouă ofensivă. Aproape de finalul unei călătorii fulminante în Orientul Mijlociu în această săptămână, secretarul de stat Antony J. Blinken a încheiat întâlnirile cu președintele israelian și cu rudele ostaticilor americani deținuți de Hamas. Acesta a părăsit hotelul său de pe plajă din Tel Aviv și a dat mâna cu protestatarii adunați afară.

I-a privit în ochi și le-a spus că există un nou acord privind ostaticii în schimbul începerii focului pe care Hamas ar trebui să-l accepte.

„Aducerea acasă a celor dragi se află în centrul a tot ceea ce încercăm să facem și nu ne vom odihni până când toată lumea – bărbat, femeie, soldat, civil, tânăr, bătrân – nu se va întoarce acasă”, a spus el.

Implicarea SUA în războiul din Gaza

Această manifestare publică de empatie cu protestatarii frustrați este un lucru pe care premierul Benjamin Netanyahu l-a evitat de când a început războiul, în octombrie. Și, în ultima vreme, el și-a concentrat comentariile publice recente pe o ofensivă terestră iminentă. Va avea loc o invazie a orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza „cu sau fără” un acord de încetare a focului, după cum a spus marți liderul israelian.

Aceasta nu a fost prima dată când Netanyahu a promis să invadeze ultimul bastion al Hamas din Gaza. Oficialii americani au fost surprinși de momentul în care a făcut acest comentariu. Amenințarea cu o ofensivă în Rafah poate exercita presiuni asupra Hamas pentru a accepta înțelegerea. Numai dacă liderii Hamas consideră că eliberarea ostaticilor pentru prizonierii palestinieni și o pauză de șase săptămâni în lupte ar putea duce, în cele din urmă, la o încetare permanentă a focului și la evitarea unei bătălii sângeroase în Rafah, unde mai mult de un milion de locuitori din Gaza strămutați au căutat adăpost, spun oficialii.

După aproape șapte luni de război, obiectivele declarate și eforturile diplomatice ale Statelor Unite și ale Israelului par mai îndepărtate ca niciodată. Un decalaj care continuă să se adâncească sub imperativele politice interne ale președintelui Biden și ale lui Netanyahu.

Cum vede Biden viitorul?

Biden și principalii săi consilieri prevăd o cale care implică eliberarea de către Hamas a aproximativ trei duzini de ostatici în decurs de câteva săptămâni. Cele două părți trebuie să promulge o încetare temporară a focului care să conducă la una permanentă și la mai multe eliberări de ostatici. Națiunile arabe importante, inclusiv Arabia Saudită, trebuie să accepte să participe la eforturile de reconstrucție și de securitate, precum și la normalizarea relațiilor diplomatice cu Israelul.

Oficialii israelieni au dat dovadă recent de o oarecare flexibilitate în ceea ce privește termenii acordului de încetare a focului. Ei au spus că vor reduce numărul de ostatici pe care Hamas ar trebui să îi elibereze în runda inițială la 33 de la 40.

Cu toate acestea, chiar dacă Israelul a cedat în aceste puncte, Netanyahu a respins ideea unei încetări permanente a focului. Mia mult,  și-a dublat promisiunea publică de a eradica Hamas și pe numeroșii luptători care, potrivit lui, au rămas în Rafah – în ciuda convingerii larg răspândite în rândul oficialilor americani că obiectivul său este de neatins.

Oficialii americani se opun invadării Rafah și spun că Israelul ar trebui să desfășoare operațiuni precise împotriva liderilor Hamas, nu un atac major. Când Blinken s-a întâlnit miercuri cu Netanyahu la Ierusalim, acesta a reiterat „poziția clară” a Statelor Unite cu privire la Rafah, a declarat Matthew Miller, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, conform nytimes.com.

Presiuni în SUA

Presiunile asupra administrației Biden sunt, de asemenea, clare. Coaliția de vot liberală a lui Biden s-ar putea fractura pe măsură ce se va construi opoziția față de sprijinul său neclintit pentru Israel în război, punând în pericol șansele sale de a-l învinge pe Donald J. Trump, concurentul republican, în noiembrie. Studenții care au protestat împotriva politicii lui Biden în campusurile universitare americane și represiunile poliției care au rezultat au adus și mai mult această problemă în centrul atenției.

Iar Statele Unite se află în situația de a devia criticile din partea partenerilor arabi și a guvernelor din Asia, Africa și America Latină și de a proteja Israelul de rezoluțiile pro-palestiniene din cadrul Națiunilor Unite. Pe fondul strigătelor de ipocrizie la adresa Washingtonului, este clar că susținerea Israelului de către Biden îi va îngreuna obținerea de sprijin pentru politicile americane menite să contracareze Rusia și China, în special în națiunile din sudul lumii.

Ce dorește SUA?

Blinken se luptă cu provocările. Luni, în prima zi a actualului său turneu în Orientul Mijlociu, în cadrul întâlnirilor cu oficiali arabi și europeni din capitala saudită, Riad. El a orientat discuțiile spre eliberarea ostaticilor și spre planurile de reconstrucție postbelică în Gaza. A doua zi, a făcut din ajutorul umanitar tema opririi sale în Iordania.

Când reporterii l-au întrebat despre insistența lui Netanyahu privind ofensiva de la Rafah din Gaza, Blinken a spus că acordul de încetare a focului și ajutorul umanitar sunt „punctul central” al eforturilor americane.

Protestatarii israelieni din fața hotelului lui Blinken din Tel Aviv erau pe aceeași lungime de undă. Ei și-au pus speranțele în guvernul american mai degrabă decât în guvernul lor pentru a pune capăt crizei. Războiul a început când aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși în atacurile conduse de Hamas la 7 octombrie și aproximativ 250 au fost luați ostatici. Peste 34.000 de palestinieni din Gaza au fost uciși în campania de represalii aeriene și invazia terestră a armatei israeliene.

„S.O.S. S.U.S.A., numai tu poți salva ziua”, au scandat protestatarii. „Mulțumesc, Biden, mulțumesc, Blinken”.

Care vor fi relațiile între SUA și Israel?

Biden și Netanyahu se confruntă, de asemenea, cu privire la ceea ce americanii numesc o soluție politică pe termen lung la conflictul israeliano-palestinian, vechi de zeci de ani. Americanii lucrează la un plan prin care Arabia Saudită și poate și alte națiuni arabe să fie de acord să normalizeze relațiile cu Israelul – dar numai dacă guvernul israelian se angajează pe o cale concretă, cu termene ferme, pentru fondarea unei națiuni palestiniene. Netanyahu se opune acestui lucru, la fel ca mulți israelieni.

Cu toate acestea, Biden își menține sprijinul general pentru Israel în război și nu a pus condiții privind ajutorul militar sau vânzările de arme, lucru pe care îl cer chiar și analiști de politică externă și foști oficiali centrici din Statele Unite.

Netanyahu, care se agață de putere în ciuda unei scăderi a poziției sale internaționale și interne, se confruntă cu o serie de opțiuni care par să se excludă reciproc. El este prins între presiunile concurente exercitate de administrația Biden și de membrii de extremă dreapta din coaliția sa de guvernare, al căror sprijin este crucial pentru supraviețuirea guvernului său.

Ce se întâmplă în Rafah?

Miniștrii săi de extremă-dreapta amenință că vor demisiona dacă operațiunea Rafah, care se bucură de mult timp de succes, va fi suspendată. Bezalel Smotrich, ministrul ultranaționalist de finanțe, a descris acordul privind ostaticii aflat pe masă ca fiind „o capitulare israeliană periculoasă și o victorie teribilă pentru Hamas”.

Itamar Ben-Gvir, ministrul de extremă-dreapta pentru securitate națională, a declarat marți că l-a „avertizat” pe Netanyahu cu privire la consecințele faptului de a nu intra în Rafah și de a accepta în schimb un „acord nesăbuit” care să pună capăt războiului.

Centriștii care s-au alăturat guvernului lui Netanyahu în octombrie, aducând o legitimitate populară mai largă eforturilor sale de război, au anunțat că nu vor tolera decizii bazate pe considerente politice mai degrabă decât pe interesul național.

Ce se dorește de fapt?

Publicul israelian tânjește în același timp după întoarcerea ostaticilor și dorește înfrângerea Hamas, chiar dacă este divizat în ceea ce privește perspectivele unei victorii absolute.

Un sondaj de opinie comandat în această săptămână de Kan, postul public de televiziune israelian, a indicat că 54% dintre respondenți au fost în favoarea unui acord inițial în care ostaticii cei mai vulnerabili să fie eliberați în timpul unei încetări a focului de 40 de zile. Aproape jumătate dintre respondenți – 47 la sută – au declarat că ar susține un acord cuprinzător pentru toți ostaticii și încheierea războiului.

„Viitorul politic al lui Netanyahu depinde de rezultatul războiului.El nu poate jongla cu toate bilele”, a declarat Nachman Shai, fost ministru al guvernului și expert în diplomație și securitate israeliană.

Deocamdată, spun criticii lui Netanyahu, acesta tergiversează. Unii spun că se bazează pe conducerea Hamas pentru a respinge acordul de luare de ostatici aflat pe masă, alții că este ținut captiv de miniștrii de extremă dreapta din guvernul său. Ambele puncte de vedere ar putea fi valabile.

O caricatură politică apărută miercuri în Yediot Ahronot, un popular ziar ebraic, îl arăta pe Netanyahu stând la biroul său pe care scria „prim-ministru al Israelului”, uitându-se la propunerea de acord privind ostaticii. A declarat că: „Asta nu va merge niciodată cu managerii mei”.