Infofinanciar > Lumea la zi > Vizita lui Zelenski la Washington poate avea consecințe ce ,,nu pot fi imaginate”! Ce a declarat ambasadorul Rusiei în SUA
Lumea la zi

Vizita lui Zelenski la Washington poate avea consecințe ce ,,nu pot fi imaginate”! Ce a declarat ambasadorul Rusiei în SUA

Vizita lui Zelenski la Washington poate avea consecințe ce ,,nu pot fi imaginate”! Ce a declarat ambasadorul Rusiei în SUA
sursa foto Reuters

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa nu se va preda niciodată în lupta împotriva Rusiei și a îndemnat Washingtonul să sporească ajutorul militar într-un discurs impresionant în fața Congresului, care s-a desfășurat în timp ce războiul intră în cea de-a 11-a lună.

În comentariile din Sala de Est a Casei Albe, Volodimir Zelenski a subliniat prețul pe care războiul l-a avut asupra poporului ucrainean și a precizat că nu va accepta un rezultat care să ducă la pierderea teritoriului ucrainean. „În calitate de tată, aș dori să subliniez câți părinți și-au pierdut fiii și fiicele pe linia frontului. Deci, ce înseamnă doar pace pentru ei?”, a întrebat el.

„Poporul american a fost alături de voi la fiecare pas și vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie”, i-a transmis Joe Biden lui Zelenski. Președintele american l-a condamnat pe Vladimir Putin pentru că „încearcă să folosească iarna ca pe o armă” și a avertizat că este posibil ca ofensiva să fie tot mai aprigă în viitorul apropiat.

Vladimir Putin „nu are nicio intenție de a opri acest război crud, iar SUA se angajează să se asigure că bravul popor ucrainean poate continua să își apere țara împotriva agresiunii rusești atât timp cât va fi nevoie”, a spus precizat Joe Biden, conform The Wall Street Journal.

Nemulțumiri în tabăra rușilor

Pentru Anatoli Anatov, vizita lui Zelenski la Washington nu a fost un lucru pozitiv. Ambasadorul Rusiei în SUA a catalogat acest eveniment ca fiind o ,,acțiune provocatoare” a americanilor, care pot conduce la consecințe ce ,,nu pot fi imaginate”.

„Declaraţiile conciliante ale administraţiei Biden despre lipsa intenţiei de a începe o confruntare cu Rusia sunt doar vorbe goale”, a transmis Anatoli Antonov, conform unei declarații pe pagina Ambasadei ruse.

Conform spuselor ambasadorului, Rusia nu ar da niciun semn că ar putea înceta ostilitățile, mai ales că Joe Biden i-a transmis lui Zelenski că SUA va rămâne alături de Ucraina și o va sprijini constant.

Președintele american a transmis că va furniza către Kiev un sistem de apărare antirachetă Patriot, reprezentând o parte din pachetul de ajutor ce se ridica la 1,8 miliarde de dolari. Acest lucru a stârnit furia pentru Antonov, care a transmis subtil că pot exista consecințe grave pentru țările care sprijină Ucraina.

„Ceea ce a fost anunţat, în esenţă, cu aplauze şi zâmbete sarcastice, a fost necesitatea de a continua războiul prin procură împotriva ţării noastre, până la o victorie deplină asupra noastră. Cred că toată lumea înţelege perfect ce soartă poate avea personalul care deserveşte acest complex pe teritoriul Ucrainei”, a susținut Antonov, conform România TV.

Rusia se întărește

Grupul Wagner, grupul de mercenari ruși care depinde administrativ de Vladimir Putin, a primit un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la întărirea forțelor Moscovei în Ucraina, potrivit SUA.

Evaluarea SUA, raportată de Reuters și confirmată apoi de purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, sugerează rolul tot mai mare al Grupului Wagner în războiul Rusiei din Ucraina.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat pentru Reuters: ,,Putem confirma că Coreea de Nord a finalizat o primă livrare de arme către Wagner, care a plătit pentru echipament. Luna trecută, Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie și rachete în Rusia pentru a fi folosite de Wagner. Cantitatea de material livrată de Coreea de Nord nu va schimba dinamica câmpului de luptă din Ucraina”.

Însă SUA sunt „îngrijorate de faptul că Coreea de Nord plănuiește să livreze mai multe echipamente militare către Wagner”, a adăugat aceasta, conform The Guardian.

Oficialii americani consideră că livrarea de armament nord-coreean reprezintă o încălcare directă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și intenționează să ridice această problemă în fața Consiliului.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.