Infofinanciar > Lumea la zi > „Vizele de aur” din Europa, în plină expansiune. Sunt ignorate cererile de eliminare a programului
Lumea la zi

„Vizele de aur” din Europa, în plină expansiune. Sunt ignorate cererile de eliminare a programului

„Vizele de aur” din Europa, în plină expansiune. Sunt ignorate cererile de eliminare a programului
sursa foto schengen visa

Programele de cetățenie prin investiții din Europa sunt încă în vigoare și foarte pupolare, în ciuda apelurilor venite din partea întregului spectru politic de a le pune capăt. În Grecia și Portugalia, numărul de vize acordate în ultimele luni a fost în creștere, iar cererea în Italia și Spania a atins niveluri record.

Așa-numitele „vize de aur” permit străinilor bogați să obțină rezidența în UE și, prin extensie, o cale spre cetățenie,  investind în active imobiliare sau financiare locale. Există puține condiții, iar unele programe prevăd că nu trebuie să petreacă mai mult de o săptămână pe an în țară.

„Vizele de aur”, la mare căutare

Mai mult de 132 000 de persoane au obținut cetățenia prin aceste programe între 2011 și 2019, iar reacțiile politice s-au intensificat pe măsură ce acestea au fost asociate cu creșterea prețurilor proprietăților și cu reglementări relaxate. Membri ai Parlamentului European și ai Comisiei Europene au îndemnat țările UE să închidă aceste proiecte, iar Irlanda și Regatul Unit au făcut deja acest lucru. Războiul purtat de Rusia în Ucraina a atras atenția asupra vizelor „golden” pentru că, după cum a spus deputatul belgian Saskia Bricmont, reprezintă o potențială modalitate pentru „oligarhi, infractori și politicieni corupți” de „a-și cumpăra intrarea în Europa și de a-și spăla banii, imaginea și identitățile”. Cererile de eliminare a vizelor de aur câștigă tot mai mult teren. Premierul Portugaliei a anunțat sfârșitul programului țării sale în cadrul unei conferințe de presă în februarie, declarând că „nimic nu justifică acest regim special”.

Grecia și-a dublat pragul de investiții de la 250.000 de euro la 500.000 de euro în anumite părți ale țării. Muntenegru s-a angajat să pună capăt programului său, iar Spania se gândește dacă să mărească investiția minimă de la 500 000 euro la 1 milion euro sau să o elimine complet. Cu toate acestea, există puține dovezi că vizele de aur sunt mai greu de obținut. „Nu am observat nicio schimbare semnificativă în ceea ce privește dificultatea obținerii unei vize. Și mai mulți oameni decât oricând încearcă să intre cât mai pot”, a declarat Patricia Casaburi, director general la firma de consultanță în domeniul imigrației Global Citizen Solutions. Introduse în urma crizei financiare din 2008 pentru a atrage capital străin, vizele de aur au devenit deosebit de populare în timpul pandemiei, deoarece americanii care căutau un plan B se îndreptau către Europa.

Restricții în țările UE 

În timp ce politicienii din Europa au vorbit mult și bine, legislația pe care au adoptat-o pentru a restricționa vizele de aur nu a fost nici pe departe la fel de dură. Portugalia a renunțat în iulie la opțiunea de rezidență prin investiții imobiliare, dar a lăsat intactă posibilitatea ca străinii să obțină rezidența dacă investesc cel puțin 500 000 de euro în companii sau fonduri locale care nu au legătură cu sectorul imobiliar. Țările de Jos acceptă în continuare cereri de vize de aur, deși a anunțat că intenționează să pună capăt programului său. La fel și Muntenegru. Cipru și-a modificat cadrul de acordare a vizelor în luna mai a acestui an. Anterior schimbării, membrii familiei unui investitor puteau primi, de asemenea, vize de aur, dar în mare parte, și-a lăsat programul neschimbat. Bulgaria și-a reintrodus programul de vize de aur în acest an, după ce l-a închis în 2021. Malta a refuzat să își reformeze programul, în ciuda apelurilor repetate ale Comisiei Europene în acest sens. Iar creșterea pragurilor de investiții, așa cum a făcut recent Grecia, nu este considerată un factor de descurajare major.

Printre țările care au renunțat la programele lor, există și alte opțiuni prin care oamenii pot obține cetățenie. Fondatorii interesați să înființeze o afacere în Regatul Unit, Franța, Irlanda sau Germania pot, de asemenea, să solicite vize speciale pentru investitori, care acordă rezidență temporară și o cale spre un sejur permanent. În aceste cazuri, cerințele sunt mai stricte decât cele ale vizelor de aur. Vizele pentru investitori necesită prezentarea unor planuri de afaceri și rapoarte anuale clare, precum și realizarea unei investiții inițiale, conform Bloomberg .