Infofinanciar > Info > Viteza limită: Șoferii care merg prea lent pot primi amenzi
Info

Viteza limită: Șoferii care merg prea lent pot primi amenzi

sistem de monitorizare șoferi alcoolemie
sursa foto: arhiva companiei

În România, există o limită maximă de viteză impusă pentru deplasare. Însă există și o discuție despre viteza minimă de deplasare în localitate și sancțiunile aplicate șoferilor care circulă cu viteză prea redusă.

Pe autostrăzi și drumurile expres, viteza maximă admisă este de 130 km/h. Această limită este valabilă exclusiv pentru autostrăzi. Pe celelalte tipuri de drumuri, limita  variază între 30 km/h și 120 km/h. În ceea ce privește viteza minimă pe autostradă și drumurile expres, conform legislației, vehiculele care nu pot atinge o viteză minimă de 50 km/h nu au voie să circule pe aceste drumuri.

Cu toate acestea, acest prag nu stabilește o viteză minimă de deplasare. Legea restricționează accesul pentru vehiculele cu viteză redusă. Printre acestea se numără tractoarele, mopedele/scuterele sau vehiculele cu o viteză maximă construită de până la 49 km/h.

Prin urmare, nu există o limită strictă a vitezei minime de deplasare pe aceste drumuri. Șoferilor li se permite să circule chiar și cu viteze reduse, cum ar fi 20 km/h, atâta timp cât nu depășesc limita maximă impusă. Cu toate acestea, legislația prevede sancțiuni pentru șoferii care conduc sub limita minimă impusă pe un anumit tronson de drum.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa I de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv”, se precizează în Art. 99 (1) din legea circulației, potrivit DailyBusiness.