Infofinanciar > Info > Vine minivacanța! Vom avea un week-end care ține până miercuri, prin ”puntea” de pe 24 ianuarie
Info

Vine minivacanța! Vom avea un week-end care ține până miercuri, prin ”puntea” de pe 24 ianuarie

Sursă foto: capital.ro
Foto: capital.ro

Numai bine s-au încheiat sesiune de zile libere pentru sfârșitul anului, că românilor li se oferă o nouă oportunitate: minivacanța din ianuarie.

Astfel, cei ce lucrează la stat, dar nu numai ei vor avea parte de o minivacanţă pentru că pe 24 ianuarie (care acum cade într-o marţi) se sărbătoreşte Ziua Unirii Principatelor Române, zi care este este liberă, conform Codul Muncii.

Totodată, în 2023, vor fi câteva zile libere în plus față de anul trecut: vor fi libere zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august care vor crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri. Și așa, numărăm trei minivacanțe, dintr care două în plină vară.

Zilele libere din 2023

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

14 aprilie — Vinerea Mare,

16 şi 17 aprilie — Paşte ortodox

1 mai — Ziua Muncii

1 iunie — Ziua Copilului

4 iunie şi 5 iunie — A doua zi de Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Naţională a României

25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul.

Recuperarea zilelor libere lucrate

Așa după cum a anunțat Guvernul, pentru recuperarea acestor zile, instituţiile vor face în așa fel încât să își prelungească program de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie și 31 august 2023.

În cazul în care există angajați care vor lucre în zilele de sărbătoare legală, ei vor primi compensații din partea angajatorilor, așa după cum prevede legea.

În cazul în care există angajatori ce nu acordă salariaților zilele nelucrătoare stabilite legal, și nici nu-I recompensează pentru munca depusă în acele zile pot fi amendați cu sume  între 5.000 şi 10.000 de lei.

Legea 5 specifică: Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

De asemenea, potrivit Codului Muncii, românii mai pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora. Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Cum e prin Europa

România are mai multe zile libere legale decât alte țări europene.

Dacă salariații români beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală, nelucrătoare, alți europeni, ca spaniolii, au doar opt astfel de zile în 2022. Britanicii au tot opt libere, în vreme ce în Franța sunt 11 sărbători legale, însă nu toate aceste zile sunt nelucrătoare, cu excepția zilei de 1 mai, când nu lucrează nimeni, în afară de angajații din sectoarele esențiale, ca sănătatea, transportul public sau domeniul energiei.

De asemenea, statul german acordă cetățenilor nouă zile libere , dar landurile pot stabili zile în plus.