Infofinanciar > Info > Vine încă un val de scumpiri! Plafonarea prețurilor nu dă rezultatele scontate
Info

Vine încă un val de scumpiri! Plafonarea prețurilor nu dă rezultatele scontate

Vor crește prețurile în industria prelucrătoare, comerț și construcții
Sursa foto: Arhiva companiei

Conform prognozei Băncii Naționale a României, la începutul acestui an ne așteaptă încă un val de scumpiri. Experții estimează că în primele luni din 2024 inflația va crește, apoi va scădea lent.

Rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună din anul curent, ceea ce va genera noi scumpiri. Prognoza a fost emisă în şedinţa de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

Ulterior, conform specialiștilor BNR, inflația își va relua scăderea graduală. Aceasta va avea o evoluție mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023. Conform estimării băncii naționale nivelul inflației ar fi trebuit să fie de 7,5% în decembrie 2023 și de 4,8% în decembrie.

Creşterea din primele luni ale acestui an este generată de pachetul de noi măsuri fiscale adoptat guvernul Ciolacu la finele lui 2023. Este vorba de majorarea şi introducerea unor noi taxe şi impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare.

Sunt speranțe din primăvară

Scăderea estimată de BNR se bazează pe efectele dezinflaţioniste şi corecţii descendente, ale cotaţiilor mărfurilor agroalimentare şi ţiţeiului. La acestea se adaugă și dinamica în descreştere a preţurilor importurilor.

Noile evaluări ale băncii naționale indică o creştere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV – 2023 şi I – 2024. Prognoza anterioară preconiza un ritm trimestrial încetinit uşor faţă de trimestrul III – 2023.

Cu alte cuvinte, 2024 ar putea fi un an economic bun. Situația nu trebuie pusă însă în contextul politic al alegerilor, dar și al tensiunilor de la granițele țării.

Prețurile nu scad nici după plafonare

Premierul a anunțat recent că inteționează să prelungească plafonarea prețurilor pentru alimentele de bază, măsură care expiră la 1 februarie.

Cu toate acestea, efectele nu se văd încă. „Noi nu observăm scăderi de prețuri la raft. Ne tot întrebăm dacă mărfurile care intră din Ucraina, cereale, produse agricole, nu perturbă prețurile pe piața românească. Toată lumea înțelege că au scăzut prețurile la anumite produse. Dar noi nu le găsim la raft, în produsul final”, a declarat vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), Feliciu Paraschiv.

Potrivit acestuia, măsura plafonării nu își face efectul nici la pâine, nici la făină. „Din august suntem plafonați de OUG 67 la anumite produse de bază. Măsură pe care Guvernul a prelungit-o până la 31 ianuarie. Luni (29 ianuarie) vor avea discuții între reprezentanții Guvernului și ai comecianților pentru că vor să o prelungească și mai mult. Totuși, rămânem consternați că produsele la raft nu scad. Ne-am fi așteptat la o scădere masivă”, a subliniat vicepreședintele ANCMMR, citat de hotnews.

Feliciu Paraschiv a mai explicat că, de la 1 ianuarie: „a crescut TVA la alimentele cu o concentrație mai mare de zahăr de la 9%, la 19%. „A crescut și la alimentele BIO, montane și tradiționale, de la 5% la 9%. A apărut acciza la băuturile cu o concentrație mai mare de zahăr. Au crescut accizele la tutun, taxele pe anumite microîntreprinderi. Au crescut taxele către bănci”.

Vicepreședintele ANCMMR susține că, toate majorările de taxe și impozite introduse, au ca rezulta scumpirea vieții cetățenilor. „ Asta se traduce în prețuri mai mari la raft”, a concluzionat Paraschiv.