Infofinanciar > Info > Vine ajutorului de încălzire! Iată cum poți obține banii
Info

Vine ajutorului de încălzire! Iată cum poți obține banii

impact.ro
FOTO: impact.ro

Începând de la 1 noiembrie, ajutorul pentru încălzirea locuinței se va acorda în conformitate cu prevederile unui nou act normativ și anume Legea consumatorului vulnerabil. În aceste condiții, Guvernul a prezentat condițiile prin care românii pot obține fondurile.

Măsura socială se acordă în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, iar cei care doresc să obțină ajutorul, trebuie să depună cererile până la data de 15 octombrie. Condiția primordială, pentru a beneficia de finanțarea în cauză, este centrată în jurul venitului mediu lunar care nu trebuie să depășească 1386 lei/persoană în cazul familiei, iar în cazul unei persoane singure plafonul este de 2053 de lei.

Compensarea procentuală este suporată din bugetul de stat și se acordă, în proporție de 100% din valoarea de referință, însă consumul facturat nu trebuie să fie depășit. În ipostaza în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 de lei.

Cum se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței

Se acordă o compensare în proporție de 90%, în cazul în care venitul mediu net lunar pentru membru de familie sau al persoanei singure este cuprins în intervalul 200,1 și 320 de lei. O subvenție care acoperă 80% se acordă în situația în care venitul mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins înte 320,1 și 440 de lei.

Pentru cei care obțin un venit mediu lunar pe membru de familie, sau al persoanei singure și este cuprins între 440,1 și 560 de lei, primesc o subvenție care nu depășește 70%. De asemenea, și cei care obțin venit mediu cuprins între 560, 1 și 680 de lei pot beneficia de o reducere a facturilor pentru încălzirea locuinței de 60%.

Statul acordă 50% pentru persoanele care au venitul minim mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, cetățenilor care nu depășesc plafonul cuprins între 680, 1  și 920 de lei. Valoarea minimă a ajutorului pentru căldură este de 10% și se aplică pentru solicitanții care obțin venituri pe mebru de familie cuprins între 1280. 1 și 1386 de lei. Pentru persoanele singure, venitul net mediu nu trebuie să depășească 2053 de lei.

Valoarea de referință

Valoarea de referință în funcție de sistemul de încălzire utilizat nu poate fi sub pragul de 250 de lei/lună pentru gaze naturale; 500 de lei/ lună pentru energie electrică; 320 de lei/lună pentru combustibili solizi/petrolieri. Potrivit Legii 226/2021 valoarea de referință a ajutorului financiar pentru energie termică se stabilește lunar, în limita consumului mediu prevăzut la anexa nr. 1.

Persoanele și familiie care îndeplinesc criteriile financiare amintite mai sus vor beneficia lună de lună, chiar ți în perioada sezonului rece, de un sprijin pentru energie, acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei ultilizate și care au următoarele valori: 30 de lei lună se acordă pentru consumul de energie electrică; 10 lei lună se alocă pentru consumul de gaze naturale, potrivit romaniatv.net.

Se mai acordă 10 lei/ lună pentru consumul de energie termică, iar pentru consumul de combustibili solizi/ petrolieri se acordă 20 de lei lună. Dacă singura sursă de energie este cea electrică, cuantumul suplimentului este de 70 de lei/ lună. Primarul este cel care stabilește dreptul ajutorului pentru încălzirea locuinței, de expmplu, se acordă ajutorul financiar, începând cu luna depunerii cererii celor care au depus documentele până la data de 20 ale lunii respective, iar cei caru au depus cererile după 20 ale lunii, vor primi ajutorul începând cu luna următoare.