Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban prelungește starea de urgență! Migrația, un fenomen ce ia amploare
Lumea la zi

Viktor Orban prelungește starea de urgență! Migrația, un fenomen ce ia amploare

Viktor Orban, Sursă foto: BZI
Sursă foto: BZI

Reprezentanții statului din Ungaria au luat decizia de a prelungi cu încă șase luni, până în luna martie a anului viitor „starea de urgenţă din cauza imigraţiei masive”. Această stare a fost instaurată pentru prima dată în anul 2016. Ofițerii din poliție au declarat că încercările de intrare ilegală în țară s-au dublat.

Actul prin care se prelungește această stare de urgență a fost semnat de către premierul Ungariei, Viktor Orban. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial marți, 5 septembrie 2023. Încă din luna martie 2016, atunci când a fost promulgat pentru prima dată, oficialii prelungesc măsura la fiecare șase luni. Aceștia își motivează decizia cu faptul că „imigraţia în masă afectează Europa din 2015”. De asemenea mai evidențiază și faptul că cea mai mare parte dintre refugiați și migranți ajung până la frontieră urmând ruta Balcanilor.

Decizia lui Viktor Orban

Ungaria a luat măsuri pentru a încerca să oprească valul de migranți. S-au construit garduri la frontierele sudice cu Serbia. De asemenea, legile s-au înăsprit, iar intrarea migranților care nu dețin documentele necesare este imposibilă.

Conform datelor publicate de poliție, de-a lungul ultimelor luni, au existat, în medie, aproape 5.000 de migranți ilegali săptămânal. Încercarea acestora de a pătrunde în țară a fost împiedicată. Numărul acestora s-a dublat față de acum șase luni. Cu toate acestea, rapoartele arată numere mai scăzute față de cele 10.000 de încercări care au existat în timpul crizei migratorii din anul 2015.

Milioane de migrați

Conform declarațiilor oferite de oficialii țării, în lipsa acestor măsuri „milioane de migranți” ar fi putut pătrunde în mod ilegal în Uniunea Europeană. 

Totuși, țările învecinate, Austria și Slovacia, au denunțat intrarea ilegală a mii de migranți dinspre teritoriul Ungariei. Aceste trei state fac parte din zona Schengen de liberă circulație.

Austria își păstrează în continuare controalele de la granița cu Ungaria. De cealaltă parte, președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a făcut o declarație conform căreia va purta o discuție cu omoloaga sa, Katalin Novak, cu privire la această situaţie.

„Mulţi migranţi care se află acum în Slovacia au fost anterior în Ungaria. Este un fapt că ei ajung fără probleme”, a declarat Caputova.

Eliberarea traficanților

Guvernul lui Orban a luat decizia recent de a elibera sute de traficanți străini de persoane. Aceștia, aproape 1.500 de persoane până la momentul actual, erau încarcerați pe teritoriul țării. Măsura nu a fost privită cu ochi buni de Austria și Slovacia și a generat fricțiuni.

Ultima oară măsura a fost prelungită în luna noiembrie a anului trecut, iar înainte de asta, în luna mai a aceluiași an. Reprezentanții ONG-ului pentru libertăți civile TASZ denunța la momentul respectiv o „stare de urgență devenită permanentă”.

Măsura îi oferă premierului Viktor Orban „o marjă de manevră mai mare decât de obicei”. De asemena îi permite să „restrângă sau să suspende pur și simplu drepturile fundamentale ale tuturor”, spuneau cei din ONG, conform hotnews.ro