Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban e ferm! Respinge aderarea Ucrainei la UE
Lumea la zi

Viktor Orban e ferm! Respinge aderarea Ucrainei la UE

viktor orban sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Reprezentanții Uniunii Europene (UE) nu ar trebuie să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina. Asta a declarat vineri, 10 noiembrie, premierul Viktor Orban în cadrul unui interviu la radioul de stat. Liderul Guvernului de la Budapesta a subliniat faptul că aceasta este „poziția clară” a Ungariei în această chestiune.

Liderii țărilor UE urmează să decidă la jumătatea lunii decembrie dacă acceptă recomandarea Comisiei de a invita Kievul să înceapă negocierile de aderare. Iar procesul ar trebui să înceapă imediat ce Kievul îndeplinește condițiile finale. O astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului. De această dată, Ungaria este considerată a fi principalul obstacol potențial.

Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a declarat că, la momentul actual, există o dispută între Bruxelles și Budapesta. O dispută în legătură cu fondurile UE de miliarde de euro ce au ajuns să fie suspendate. Decizia a fost luată de pe urma unei probleme legate de statul de drept. Potrivit premierului, o astfel de problemă nu poate fi legată în niciun fel de sprijinul Ungariei pentru negocierile de aderare a Ucrainei la UE.

„Negocierile de aderare nu trebuie începute, aceasta este poziția clară a Ungariei”, a declarat Orban. Acesta a adăugat apoi că Bruxelles-ul „datorează bani Ungariei”. Apoi, liderul Guvernului ungar a spus că: „Aș dori să precizez foarte clar că respingerea de către Ungaria a începerii discuțiilor cu Ucraina cu privire la aderarea la UE nu face obiectul unei înțelegeri comerciale. Nu poate fi legată de problema fondurilor pe care Ungaria este îndreptățită să le primească”, citează Reuters.