Infofinanciar > Lumea la zi > Lui Viktor Orbán ar trebui să îi fie frică? O casetă cu scurgeri de informații i-ar aduce „sfârșitul”
Lumea la zi

Lui Viktor Orbán ar trebui să îi fie frică? O casetă cu scurgeri de informații i-ar aduce „sfârșitul”

Viktor Orban sursa foto cursdeguvernare.ro
Sursa foto Arhiva companiei

Când ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, a demisionat brusc luna trecută, premierul Viktor Orbán a pierdut una dintre „vedete sale protejate”.

Varga se pricepe foarte bine la media. Acesta trebuia să conducă partidul de dreapta Fidesz al lui Orbán în alegerile europene. El era unul dintre cei mai cunoscuți politicieni maghiari la Bruxelles.

Noul dușman al lui Orbán

Dar, în timp ce ea s-a retras din lumina reflectoarelor, fostul ei soț, fostul oficial Fidesz Péter Magyar, a apărut ca un adevărat ghimpe în coasta luiOrbán. El se confruntă cu pericolul unui nou inamic care prezintă o înregistrare care a făcut obiectul unei scurgeri de informații. Péter Magyar a făcut publică o înregistrare în care denunță fapte de corupție la nivel înalt.

Marți, după săptămâni în care l-a atacat pe Orbán online și în public, Magyar a făcut publică o înregistrare în care fosta sa soție Varga aparent incriminează membri ai cercului intim al lui Orbán într-un scandal de corupție.

Magyar susține că înregistrarea de două minute dovedește că puternicul șef de cabinet al lui Orbán, Antal Rogán, a falsificat documente legate de o amplă dispută de corupție. În aceasta este implicat Pál Völner, fostul secretar de stat în Ministerul Justiției pe vremea când Varga era ministru. Völner a demisionat în 2021 după ce procurorii l-au acuzat de luare de mită.

Publicarea senzațională a înregistrării este cea mai recentă răsturnare de situație într-o dramă. Aceasta a transpus Ungaria și a oferit un moment rar de disidență față de controlul de fier al lui Orbán asupra sistemului politic al țării.

O Ungariei coruptă

„Acest lucru arată că sistemul de justiție se află sub influență politică. Personaje cheie au manipulat investigațiile și că Varga știa acest lucru. Aceasta este o dovadă foarte clară că sistemul de justiție maghiar nu este liber și nu este independent. Este, de asemenea, unul dintre primele cazuri în care cineva din cercul intim al lui Orbán a vorbit”, a declarat politicianul de opoziție Katalin Cseh, membru maghiar al Parlamentului European.

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar, Zoltán Kovács, a respins afirmațiile lui Magyar. De asemenea, l-a acuzat pe fostul oficial Fidesz că și-a hărțuit fosta soție.

Varga a declarat în februarie că se retrage din viața publică. A emis marți o declarație pe rețelele de socializare în care s-a declarat „îngrozită” de publicarea înregistrării de către Magyar, acuzându-l de șantaj și violență domestică.

Ea a spus că a fost „terorizată” de soțul ei de atunci și că i-a spus ce voia să audă pe casetă.

Cine este Magyar

Magyar, un fost aparatchik al Fidesz și avocat de formație, este cunoscut mai ales ca fostul soț al lui Varga.

Cuplul are trei copii. A fost adesea prezentat ca o familie nucleară model în reviste de lux într-o țară al cărei guvern pune preț pe valorile familiei „tradiționale”. Magyar a făcut parte din consiliile de administrație ale statului. El a lucrat în diverse roluri pentru administrație, inclusiv la Bruxelles în timpul ultimei președinții maghiare a UE. Acesta a vorbit anterior despre faptul că s-a retras din carieră pentru a se ocupa de copiii lor mici atunci când cariera lui Varga era în plină ascensiune.

În urma divorțului lor de anul trecut, Varga era așteptat să se mute la Bruxelles ca europarlamentar după alegerile europene.

Însă, de la dubla demisie a lui Varga și a președintelui Katalin Novák în februarie, Magyar a apărut ca o voce importantă a disidenței în Ungaria și a anunțat că intenționează să formeze un nou partid politic.

În februarie, el a demisionat din consiliul de administrație al MBH Bank. A acuzat guvernul lui Orbán că „se ascunde în spatele fustelor femeilor” prin faptul că le-a luat drept țapi ispășitori pe Varga și Novák. Fostul președinte a grațiat un bărbat care a forțat copii să retracteze acuzațiile de abuz din partea directorului unui centru de copii, în timp ce Varga a semnat grațierea.

Cât de mult va fi afectat Orbán ?

La 15 martie, ziua națională a Ungariei, Magyar a organizat un miting antiguvernamental în centrul Budapestei. Aici, au participat mii de persoane. În cadrul acestuia, a acuzat Fidesz că cheltuiește anual echivalentul a sute de milioane de euro pe propagandă.

Magyar a declarat că a încercat să îl convingă pe Varga să îl însoțească la biroul procurorului. El urma să dea interviuri presei și să organizeze un alt miting după publicarea înregistrării, mai târziu marți, conform politico.eu.

În ciuda apariției rapide a lui Magyar ca forță politică, opoziția maghiară nu a reușit până acum să afecteze controlul lui Orbán asupra politicii țării. La ultimele alegeri parlamentare din aprilie 2022, forțele sale disparate de opoziție s-au reunit în jurul unei singure figuri, Péter Márki-Zay. Acesta a candidat pe o platformă anti-Fidesz. În cele din urmă, partidul lui Orbán a fost reales pentru un al patrulea mandat consecutiv.

Potrivit europarlamentarului de opoziție Cseh, intervenția lui Magyar ar putea semnala o presiune mai largă împotriva lui Orbán.

„Mulți oameni încep să creadă că ceva începe să se destrame în sistem. Sper ca mai mulți foști membri ai guvernului să vorbească și să îmbrățișeze faptul că există viață în afara sistemului. Există o mare nevoie ca ei să își asume acest risc”, a spus ea.