Info

Viciile se scumpesc din nou! Berea înregistrează o creștere de 10%

Bere, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

După ce Guvernul a decis să majoreze accizele la tutun și la băuturi alcoolice, românii cu aceste vicii au fost nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, atunci când au dorit să-și cumpere un pachet de țigări sau un litru de alcool. Aceste modificări ale Executivului au intrat în vigoare de la data de 1 august.

Chiar dacă alcoolul a suferit deja creșteri substanțiale de preț, acest lucru pare să nu se fi încheiat. Astfel, din această săptămână, producătorii anunță că berea (inclusiv cea clasică) se va scumpi cu 10%, de la 4 lei sticla, cât dădeam săptămâna trecută, la 4,40 de lei.

Scumpirea, spun ei, vine pe fondul creșterii accizelor de către Guvern, dar și a costurilor ridicate pe care companiile le au pe lanțul de producție, acestea fiind cauzate în mare parte de prețurile exacerbate ale facturilor la energie electrică.

„Consumul deja e complet schimbat. Cei doi ani de pandemie şi anul ăsta de criză economică şi criză energetică au afectat consumul oamenilor”, a mărturisit Andrei Moto, un director al unei fabrici de bere pentru Antena 3.

„A fost o surpriză neplăcută care poate avea implicaţii asupra performanţei industriei berii anul acesta. Decizia de majorare a accizei vine oricum într-un context economic extrem de dificil pentru industrie. Noi ne confruntăm, ca alţi operatori din economie, cu creşteri ale costului la energie de 4-5 ori, preţul la orz s-a dublat şi implicit cu creşterea costului pentru achiziţia de malţ”, a completat Julia Leferman, director al Asociaţiei berarilor.

Țigările, mai scumpe chiar și cu un leu

Tutunul a suferit și el creșteri de prețuri în această săptămână. De aceea, consumatorii au găsit pe rafturile magazinelor țigarete mai scumpe cu 50 de bani, sau chiar cu un leu.

„(4) Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv;

b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;

c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;

d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.

(5) Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul titlu. Această acciză specifică se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 1 martie. În perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv, acciza specifică pentru ţigarete este de 459,386 lei/1.000 ţigarete”, se arată în Ordonanța de urgență nr. 16/2022 din 15 iulie 2022, care privește majorarea accizelor.