Infofinanciar > Lumea la zi > Vești sumbre pentru industria auto! Experții avertizează că prețurile automobilelor vor crește și cu 700 de euro
Lumea la zi

Vești sumbre pentru industria auto! Experții avertizează că prețurile automobilelor vor crește și cu 700 de euro

renomia.ro
FOTO: renomia.ro

Criza energetică care s-a abătut peste continentul european și care pare că nu are de gând să mai plece crează premisele unui scenariu în care producția de automobile ar putea să scadă cu un procentaj record de 40%. Adică, peste un milion de unități pe trimestru, până la sfârșitul anului 2023, potrivit firmei de cercetare a pieței S&P Global Mobility, citată de Reuters.

Raportul intitulat ”Winter is Coming”, emis de analiștii renumitei agenții de cercetare, amintită anterior, lanțurile de aprovizionare auto, afectate deja de pandemia COVID 19 și invazia Federației Ruse în Ucraina, ar putea să pună o presiune în plus pentru producătorii de automobile din cauza costurilor extrem de ridicate a  costurilor la energie, la care se pot adăuga și întreruperi ale aprovicionării cu electricicitate.

”În condiţiile în care preţurile la energie în Europa au explodat, o iarnă dură ar putea pune anumite sectoare auto în pericol de a nu putea să îşi menţină în funcţiune liniile de producţie” relatează agenția de presă Reuters.

Prețurile autoturismelor ar putea crește de 12 ori în perioada următoare

Analiza efectuată de S&P Global Mobility, indică faptul că tarifele din operate de producătorii din industria auto  au crescut deja, cu 687-773 de euro/ unitate, de la un nivel de 50 de euro/ autoturism înainte de criza energetică. Majorarea prețurilor va fi resimțită în special de micii furnizori.

Potrivit estimărilor relizate de analiști începând cu trimestrul actual și până la sfârșitul anului 2023, industria producătoare de autoturisme va produce un volum situate între 4-4.5 milioane de unități. Singura condiție ca acest nivel de producție să fie atins constă în menținerea contextului actual, în caz contrar producția de vehicule s-ar putea reduce până la 2,75 milioane de unități/trimestru.

Analiza efectuată de S&P Global Mobility a fost efectuată pe un esașntion compus din 11 huburi care produc automobile în Europa și au fost ordonate în funcție de capacitatea fiecărui producător de trece cu brio peste criza energetică cu care ne vom confrunta în iarna care vine.

Germania va fi afectată cel mai puțin de criza energetică

Pe locurile fruntașe în analiza celor de la Global Mobility se află statele din Europa Centrală, Germania și Cehia, cea dintâi reprezintă motorul economic al bătrânului continent și beneficiază de pe urma dependenței redusă de energie bazată pe gaze naturale la care se adaugă faptul că în timpul verii și-au făcut provizii de energie. În momentul de față, Berlinul are cel mai mare grad de umplere.

La polul opus se află Spania, Italia și Belgia care se confruntă cu cele mai mare riscuri, în contextul în care au primit cel mai mic calificativ în materie de auto-suficeință energetică.

Reamintin că statele europene sunt divizate în ceea ce înseamnă aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, fapt ce creează premisele unei crize energetice continue, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a a nunțat cel de-al optulea pachet de măsuri economice ămpotriva Federației Ruse în cursul săptămânii trecute, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Praga și a pus laolaltă întreaga diplomație europeană.