Infofinanciar > Info > Noi vești pentru români. Ministrul Muncii a anunțat care va fi valoarea salariului minim în 2024
Info

Noi vești pentru români. Ministrul Muncii a anunțat care va fi valoarea salariului minim în 2024

ministrul muncii
sursa foto arhiva

Multe schimbări îi așteaptă pe români pe parcursul anului 2024. Oficialii au în vedere implementarea unor noi legi pentru a veni în sprijinul sistemelor țării. Atât pensionarii, cât și salariații vor avea parte de lucruri noi. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat care va fi valoarea salariului minim începând cu data de 1 iulie 2024.

În cadrul unei conferințe, ministrul Muncii a precizat provocările cu care se confruntă piața muncii din România. Având în vedere deficitul de forță de muncă. În acest sens, oficialul a prezentat planurile Guvernului. Ce au în vedere rezolvarea acestor dificultăți.

Ministrul Muncii, anunț pentru români

Ministrul Muncii a atras atenția la preocupările sale principale pentru acest mandat. Așadar, aceasta a explicat că cea mai mare prioritate este piața muncii. Astfel, Guvernul trebuie să înțeleagă și să susțină nevoile angajatorilor.

„Pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prioritatea mandatului meu o reprezintă piața muncii. Și asta deoarece considerăm că este foarte important să avem o piață a muncii foarte puternică, pentru a avea de unde să plătim salarii și pensii. Este foarte important să înțelegem nevoia angajatorilor” a spus Simona Bucura Oprescu.

Lipsa forței de muncă

Ministrul a explicat că acum 10 ani, cea mai mare problemă a angajatorilor era reprezentată de fiscalitate. În prezent, tendințele s-au schimbat. Mai exact, mediul de afaceri se plânge de lipsa forței de muncă. În acest sens, oficialul a explicat că s-au făcut primii pași cu privire la anumite politici clare.

„Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a finalizat anul trecut proiectul Reconnect, care este un mecanism de anticipare a tendințelor pieței muncii și care leagă ceea ce formează sistemul de educație din România, fie că discutăm despre licee, universități, învățământ dual, de nevoile angajatorilor și de realitatea pieței muncii, astfel încât să putem să luăm decizii fundamentate”, a afirmat Ministrul Muncii.

Valoarea salariului minim

Ministrul a anunțat că, în urma consultărilor, s-a luat decizia de majorare a salariului minim pe economie. Astfel, din iulie 2024, acesta va ajunge la valoarea de 3.700 de lei. Potrivit datelor, noul mecanism în domeniul muncii are în vedere trei componente. Dintre care, factorul cel mai important este stimularea productivității.

„Este foarte important ca, în creșterea salariului minim, să nu se regăsească doar nevoia socială de creștere a venitului, ci aceasta să fie corelată cu creșterea productivității, astfel încât să avem și pentru angajatori o creștere sănătoasă, astfel încât angajatorul să își poată permite să vină cu creșteri suplimentare pentru angajați” a spus Simona Bucura Oprescu.

Stimularea productivității

Această creștere are în vedere stimularea productivității pe piața muncii. Ministrul a explicat că angajatorii trebuie să plătească mai bine lucrătorii, având în vedere că vorbim de o piață deficitară.

„Important este ca și angajatul să fie preocupat în permanență să aducă un plus de valoare pentru angajator. Angajatorul trebuie să fie primul interesat să plătească mai bine un angajat bun, cu atât mai mult pe o piață a forței de muncă deficitară. Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv. Pentru că sunt situații în care se găsesc și alte forme de stimulare a salariaților” a spus ministrul, conform Antena 3 .