Info

Vești proaste pentru pensionari! Trebuie să plătească contribuţii de sănătate! Cine se află în această situație

Bani, Sursă foto: Turnul Sfatului
Sursă foto: Turnul Sfatului

Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Sănătate, mai mulți pensionari din România sunt obligați să plătească contribuţii CASS. Astfel, persoanele fizice care au pensii lunare de peste 4000 de lei sunt obligați să achite aceste dări către stat. Însă, cât va fi nevoit să plătească fiecare pensioner din România pentru obișnuitele contribuții la sănătate

Casa de Pensii a precizat că  acest calcul se va obține prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie, scrie România TV.

Cu cât vor crește pensiile în 2023, în raport cu aceste noi taxe

La începutul lunii septembrie, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, i-a asigurat pe pensionarii români, că veniturile acestora vor crește cu mai mult de 5% în 2023, fără a menționa un procent clar.

„N-am să mă pronunț asupra procentului. Există spațiu. Și mai există și necesitate, iar decizia finală va fi luată în coaliție, pentru că trebuie așezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii puterii de cumpărare – la mai multe categorii de cetățeni, nu numai la pensionari – și pe de altă parte, posibilitățile financiare, prognozele pe care le avem pentru anul viitor. Și ele evoluează. Noi avem prognoza de vară, acum vedem cum va arăta prognoza de toamnă.

Și pe de altă parte, există celelalte priorități pe care statul trebuie să și le păstreze – avem de implementat PNRR, avem de făcut investiții, avem partea de asigurare a contribuțiilor pentru educație, sănătate, apărare. Lucrurile se vor pune toate pe masă, de aceea n-am să mă refer la procent, pentru că procentul va fi decis. Oricum, nu va fi cel pe care ni-l spune legea cu indexarea inflației din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi, din punctul meu de vedere, și incorect față de cetățeni, care resimt o inflație mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, în 2020”, a menționat la acea vreme Adrian Câciu.

De asemenea, ministrul Muncii, Marius Budăi, a susținut la mijlocul lunii septembrie că partidele dn cadrul coaliției de guvernare au ajuns la concluzia că pensiile trebuie mărite de la începutul anului viitor.

„Aşa cum a anunţat recent şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dar şi premierul Nicolae Ciucă în momentul construcției bugetului pentru anul 2023 se va lua decizia finală asupra procentului, dar e clar că o majorare la pensii va fi.”, a susținut Budăi.

Posibile 3 scenarii ale creșterii pensiilor

Potrivit celor de la Realitatea, există trei scenarii ale creșterii pensiilor în anul viitor. Acestea arată astfel:

Scenariul 1: majorare pensii cu 8% – valoarea punctului de pensie ar ajunge la 1.712 lei, creștere cu 126 de lei – pensia minimă ar ajunge la 1.080 de lei, creștere cu 80 de lei

Scenariul 2: majorare pensii cu 10% – valoarea punctului de pensie ar ajunge la 1.744, creștere cu 158 de lei – pensia minimă ar ajunge la 1.100 de lei, creștere cu 100 de lei

Scenariul 3: majorare pensii cu 15% – valoarea punctului de pensie ar ajunge 1.823 de lei, creștere cu 237 de lei – pensia minimă ar ajunge la 1.150 de lei, creștere cu 150 de lei